Laaghangende zon

Laaghangende zon: hoe ga je daarmee om?

Door Redactie

De laaghangende zon. Het is de ergernis van elke autorijder in de herfst en de lente. Je wordt overvallen door de verblindende kracht van de zon. Vooral als het net geregend heeft. Het zal je niet verbazen dat hierdoor hinderlijke situaties kunnen ontstaan in de auto. Aan de stand van de zon kun je weinig doen. Toch zijn er een paar zaken die je wél in de hand hebt.

Houd je ruiten schoon

Vuile ruiten belemmeren je zicht. Laaghangende zon maakt dit nog erger: krasjes, vuile plekken en vlekken van bijvoorbeeld zoutaanslag lichten meer op dan normaal. Zorg er daarom voor dat je ruiten altijd vrij zijn van vuil en ijs. Denk ook aan de binnenkant: als je regelmatig de verwarming aan hebt staan, komt er ook vuil aan de binnenkant van je ruit.

Zonnebril mee

Leg een zonnebril in je auto. Kies er bij voorkeur een met gepolariseerde glazen. Deze werken contrastverhogend. Ze filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een prettige donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je een helder zicht hebt.

Matig je snelheid

Zo eenvoudig als het klinkt is het ook: matig je snelheid wanneer het zicht wordt belemmerd door laaghangende zon. Mocht zich iets voordoen dan heb je meer tijd om te stoppen of uit te wijken.

Schade door laaghangende zon

Rijd je door de laaghangende zon zelf schade aan je auto? Dan is deze schade verzekerd als je een Volledig Casco autoverzekering (Allrisk) hebt. Dit heeft dan wel invloed op je schadevrije jaren en dus je premie. Rijdt iemand anders jou aan door de laaghangende zon? Dan kun je deze schade verhalen op de WA autoverzekering van de tegenpartij.

Bereid je goed voor, laat je niet verrassen. Rijd veilig!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Laaghangende zon: hoe ga je daarmee om?"