kenteken kiezen

Misschien kun je straks met je zelf bedachte kenteken pronken

Door Marije Zandbergen

Als je nu een auto koopt, krijg automatisch een kenteken dat bij de auto hoort. Je hebt geen invloed op de cijfers en letters die daar op staan. Hoe leuk zou het zijn als je een eigen nummerplaat mag ontwerpen? VVD-Kamerlid Visser wil graag dat automobilisten hun eigen ’ijdelheidskenteken’ mogen kiezen. Hij wil van minister Schultz van Haegen weten wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

Amerika, België en Duitsland gingen ons al voor

Je eigen kenteken kiezen is niet nieuw. In Amerika is het heel gewoon. Daar kun je in sommige staten zelfs voor speciale tekens als hartjes kiezen. Er gelden wel een paar verboden cijfer- en lettercombinaties. Je kan je vast wel voorstellen om welke combinaties dat gaat. In België kun je ook een eigen kenteken kiezen. Daar zijn wel kosten aan verbonden: zo’n 1000 euro. Dat levert de Belgische staatskas elk jaar miljoenen op. Ook in Duitsland kun je zelf je kenteken samenstellen. Waarom bij ons dan niet?

Kenteken kiezen in Nederland?

In Nederland gaat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) over de kentekens. Onlangs zijn we weer met een nieuw kenteken begonnen. De RDW zegt geen principiële bezwaren te hebben tegen gepersonaliseerde kentekenplaten, maar geeft wel aan dat het lastig is om een gepersonaliseerde kentekenplaat in te voeren. In Nederland staat een kenteken niet op naam van een persoon, zoals in België. Bij ons is het kenteken verbonden aan het voertuig. Als je je auto verkoopt, gaat het kenteken mee. En misschien zit de nieuwe eigenaar van je auto niet te wachten op LOVER01…


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Misschien kun je straks met je zelf bedachte kenteken pronken"

 1. wieger lindeboom heeft op gereageerd

  Ik wil graag 00 – duk – 1

 2. Joey heeft op gereageerd

  Hahah

  JO-EY-97 DAT WORDT MN KENTEKE

 3. R.A.N van Velzen heeft op gereageerd

  zou het wel leuk vinden je eigen naam op je nummerplaten