Parkeersensoren

Hoe klaar jij een parkeerklusje?

Door Suzanne Caron

Breekt het angstzweet je uit als je moet fileparkeren in een drukke straat? Of als je een krappe parkeergarage in rijdt? Gelukkig zijn veel auto’s tegenwoordig uitgerust met allerlei technische snufjes. Kun jij nog zonder?

Parkeersensoren

Wij hebben het de Nederlandse automobilist onlangs gevraagd en een kwart van jullie gaf aan niet meer zonder parkeersensoren te kunnen. Ook ik vind ze erg handig bij het inparkeren en zeker als er verschillende objecten in de weg staan. Toegegeven: ik kan dus niet meer zonder.

Uit het onderzoek blijkt dat het cliché dat met name vrouwen meer moeite hebben met inparkeren niet klopt. Mannen hebben namelijk vaker behoefte aan parkeersensoren dan vrouwen. 30% van de mannen vindt het een must in de auto ten opzichte van 18% van de vrouwen. Blijkbaar hebben mannen er toch iets meer moeite mee dan ze soms toe durven geven ;-).

Technische snufjes

Maar parkeersensoren zijn al lang niet meer de enige technische snufjes die in een auto te vinden zijn. Autofabrikanten hebben steeds meer aandacht voor actieve veiligheid zoals dit ook wel genoemd wordt: een automatisch noodremsysteem, park assist, Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Departure Warning System (LDWS) zijn een aantal voorbeelden. Deze voorzieningen ondersteunen de bestuurder en proberen schades te voorkomen.

Maar wat zijn dit eigenlijk voor systemen en wat kun je ermee? Hieronder leggen we een aantal voorbeelden uit.

Automatisch noodremsysteem

Een automatisch noodremsysteem waarschuwt en remt bij een dreigende aanrijding. Dit gebeurt over het algemeen door middel van een lasersensor aan de voorkant van de auto. De sensor kijkt vooruit en geeft een waarschuwing of remt automatisch en geleidelijk af. Als een botsing onvermijdelijk lijkt, dan remt het systeem automatisch. Dit systeem is lang niet in alle auto’s aanwezig, maar wordt wel steeds gebruikelijker. En er lijkt ook behoefte aan te zijn. In ons onderzoek gaf meer dan de helft van de automobilisten aan dit een van de meest veilige technische snufjes te vinden.

Parkeercamera

Hoewel je met parkeersensoren al melding krijgt van objecten rondom de auto, kun je met een parkeercamera precies zien wat er zich achter je auto bevindt. Met name voor grotere auto’s met wat slechter zicht en bijvoorbeeld busjes, is dit een handige oplossing. Een parkeercamera kan zijn ingebouwd, maar er zijn ook losse camera’s te koop.

Adaptive cruise control

Met cruise control kun je je auto op een vast aantal kilometer per uur laten rijden. De auto blijft deze snelheid rijden zolang jij zelf niets doet. Je kunt dit uitschakelen door te remmen of handmatig je snelheid aan te passen. Als echter het verkeer voor jou langzamer gaat rijden dan de snelheid die je hebt ingesteld en je doet niets, dan rijdt een auto met cruise control tegen de voorganger. Adaptive cruise control gaat hierin verder. Je auto past hiermee de snelheid automatisch aan het overige verkeer aan door te remmen of gas bij te geven. Ook dit systeem werkt met behulp van een sensor voor op de auto en past zich aan op basis van je snelheid, het snelheidsverschil met je voorganger en de afstand tot je voorganger.

Lane Departure Warning

De naam zegt het eigenlijk al. Dit systeem waarschuwt je als je van je lijn afwijkt en per ongeluk je rijbaan dreigt te verlaten. Je ontvangt dan een waarschuwing door middel van een lichte trilling in je stuur en/of een geluidsignaal. Sensoren scannen de rijbaan en zien de strepen van de rijstrook. Als je over de streep dreigt te gaan zonder je richtingaanwijzer te gebruiken, geeft het systeem een waarschuwing. De optie Lane Assist gaat nog een stapje verder en kan de auto corrigeren zodat hij tussen de strepen blijft.

Parkeerhulp

Dit systeem geeft een signaal als de auto een parkeerplek ‘ziet’ waar hij in past. Als bestuurder kun je dan met één druk op de knop aangeven dat je hier wilt parkeren. Je hoeft dan alleen nog maar het gas en de rem te gebruiken. De auto parkeert verder automatisch in. Het nieuwere systeem Park Assist gaat nog verder en parkeert volledig automatisch in. Met beide systemen is inparkeren een stuk makkelijker en het helpt schade te voorkomen. Het grote voordeel is dat het systeem objecten ziet die voor het menselijk oog soms onzichtbaar zijn.

Veiligheid voorop

Dit zijn een aantal voorbeelden van technische snufjes die het autorijden een stuk veiliger kunnen maken. Eerder hebben wij je ook al meer verteld over E-call, het systeem dat automatisch hulpdiensten oproept.

Wat vind jij van deze technische snufjes? Kun jij niet meer zonder of houd je liever zelf volledig de controle over je auto?


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Hoe klaar jij een parkeerklusje?"