Mens, erger je niet! Ergernissen in het verkeer

Gebruik smartphone een van de grootste ergernissen in het verkeer

Door Suzanne Caron

Bumperkleven, linksrijders of een automobilist die achter het stuur zijn smartphone gebruikt. Het zijn een aantal voorbeelden van de ergernissen in het verkeer die door automobilisten worden genoemd in het Grote Auto&Verkeer Onderzoek van Allsecur. Ook dit jaar hebben we weer een top 10 voor je.

Gebruik smartphone

Grootste stijger in het onderzoek is het gebruik van de smartphone. De helft van de automobilisten (49%) ergert zich aan medeweggebruikers die met hun mobiele telefoon bezig zijn tijdens het autorijden. In 2015 stond deze ergernis nog op een achtste plaats en werd door 13% van de respondenten genoemd als een van de drie grootste ergernissen in het verkeer.

Bumperkleven

Maar het is niet de grootste ergernis, dat is bumperkleven. Meer dan de helft (61%) noemt dit als grootste ergernis in het verkeer. Met name vrouwen zetten deze ergernis op nummer 1. Mannen ergeren zich relatief vaker aan ‘ongevaarlijkere’ zaken op de weg (linksrijden, langzaam rijden, files en extreme snelheidsbeperkingen), terwijl vrouwen zich vooral ergeren aan ‘gevaarlijkere’ zaken (automobilisten die bezig zijn met hun telefoon, bumperklevers, snelheidsduivels en beschonken bestuurders).

Top 10 ergernissen in het verkeer

De complete top 10 ergernissen van 2017 ziet er als volgt uit:

1.       Bumperklevers (61%)

2.       Automobilisten die met telefoon bezig zijn (49%)

3.       Beschonken bestuurders (46%)

4.       Linksrijders (32%)

5.       Snelheidsduivels (30%)

6.       Langzame rijders (25%)

7.       Afval uit het raam gooien (21%)

8.       Files (12%)

9.       Te extreme snelheidsbeperkingen (11%)

10.    Omleidingen (5%)

 

Waar erger jij je aan in het verkeer? Staat jouw grootste ergernis er tussen?


Laat een reactie achter


6 Reacties op "Gebruik smartphone een van de grootste ergernissen in het verkeer"

 1. Mario heeft op gereageerd

  Smartphone moet uit het verkeer! En we moeten met z’n alleen weer eens richting aangeven want dat doet bijna niemand meer. En als je dan eens een lekker kan doorrijden in Duitsland dan blijkt dat je ze daar ook niet meer kunt vertrouwen op de snelweg. Vroeger gaf iedereen daar keurig richting aan, wel zo fijn als je met hoge snelheid aankomt, dan kun je daar rustig op anticiperen. Ook blijkt dat richting aangeven helemaal niet belangrijk gevonden wordt. Er wordt totaal geen aandacht aan besteed, ook niet door politie in de bebouwde kom!

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Ik kan je goed volgen Mario. Misschien is het een goed idee als de politie hier een tijdje extra streng op gaat letten. Ik denk dat er dan weer een stuk meer richting wordt aangegeven.

 2. Verhoeven heeft op gereageerd

  Smartphone gebruik moest
  500€ boete kosten en tel. in
  beslag nemen.
  Ook bij fietsers !

  1. Willem heeft op gereageerd

   Het is normaal dat een bekeuring krijgt voor mobiel gebruiken in de auto.
   Iedereen weet wel dat het niet mag, dus ik vind dat ze niet alleen moeten bekeuren.
   Zelf zou ik, als ik een verzekeringsmaatschappij was, een app laten maken die zich in de software van de mobiel nestelt en niet is uit te zetten, dit zou een gezamelijk streven zijn voor alle maatschappijen, ik denk niet dat er dan privacy wordt geschonden want heel Europa zou niet meer kunnen bellen of appen in de auto, dan hoeft is de verzekering minder schade te betalen of te verhalen.

   1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

    Op zich is het een heel interessant idee Willem. Eigenlijk hebben we dit al via Myjini, waarbij het rijgedrag gemonitord wordt en je tot 30% van de premie kunt terugverdienen. Alleen gebeurt dit nu op vrijwillige basis of je dit verplicht moet willen invoeren is natuurlijk een heel ander punt.

 3. L. Vlietlander heeft op gereageerd

  Mijn grooste egenissen zijn het links blijven rijden, geen richting aangeven en het toeteren om gedag te zeggen of te laten weten dat je er bent.

  Zowiezo het niet aan de regels houden vind ik erg storend