tol Duitsland

Duitse tol: jaar uitgesteld

Door Redactie

Duitsland wil dat automobilisten vanaf volgend jaar op de Duitse snelwegen tol betalen, maar dat wordt op zijn vroegst vanaf 2017.

Lees over de laatste stand van zaken in onze nieuwste blog.

Plan voor Duitse tol

In meerdere Europese landen zijn we al bekend met tolwegen, maar nu is de kogel voor de Duitse snelwegen en provinciale wegen ook door de kerk. De Duitse president stemt in met de Duitse tol voor buitenlandse automobilisten. De invoering van de Duitste tol is wel met een jaar uitgesteld. Aanleiding is een juridische procedure die de Europese Commissie waarschijnlijk begint. Wat gaat de Duitse tol voor ons Nederlanders betekenen?

Waarom tol in Duitsland?

De Beierse christendemocraten, waartoe verkeersminister Dobrindt behoort, waren de grote voorstander van invoering van tol voor buitenlandse automobilisten op Duitse wegen. Zij vinden dat buitenlandse automobilisten moeten meebetalen aan het onderhoud van de wegen en bruggen. Veel Duitse bruggen zijn hard aan een onderhoudsbeurt toe.

Wanneer gaat de Duitse tol in?

Verkeersminister Dorbrindt voert de Duitse tol op z’n vroegst per 2017  in. Hij denkt dat de tolheffing 513 miljoen per jaar gaat opleveren.

Belangrijk voor ons Nederlanders: wat gaat het kosten?

Er komt keuze uit een tiendagenvignet, een tweemaandenvignet en een jaarvignet:

 • Tiendagenvignet: 5, 10 of 15 euro (afhankelijk van hoe vervuilend de auto is).
 • Maandvignet: 16 tot 30 euro.
 • Jaarvignet gemiddeld 74 euro.

Duitse automobilisten moeten een jaarvignet kopen maar worden gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Reactie vanuit Nederland

Onze eigen verkeersminister Melanie Schultz gaf al eerder aan het oneens te zijn met het plan voor tolheffing in Duitsland. Het tolvignet is volgens de minister een barrière voor grensoverschrijdend verkeer en worden de Nederlanders die in Duitsland rijden gedupeerd terwijl de Duitsers zelf gecompenseerd worden.

Maar het krijgt nog wel een staartje…

De Europese Commissie laat weten zich te buigen over de nieuwe tolwet en of het juridisch wel is toegestaan. Het zou namelijk in strijd zijn met het principe van vrij verkeer in de EU. Mocht de Commissie bezwaar aantekenen en Duitsland wil de plannen niet wijzigen, dan zou de zaak eventueel aan het Europese Hof van Justitie kunnen worden voorgelegd.

Ik ben benieuwd hoe het verder zal verlopen. Voorlopig kunnen we in ieder geval nog zonder tol door Duitsland rijden.

Ik wens je alvast een fijne vakantie toe, wat je bestemming ook mag zijn!


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Duitse tol: jaar uitgesteld"

 1. Cynthia namens Allsecur heeft op gereageerd

  Hi Ferry,

  Bedankt voor je bericht! Alternatieven voor de Duitse tol hoeven er gelukkig nog niet te worden bedacht. Vandaag is bekend geworden dat de Duitse tolplannen voor minimaal een jaar zijn uitgesteld. Met de nadruk op minimaal! We houden goede hoop en blijven het nieuws in ieder geval volgen 🙂

  Een fijne avond en de groetjes,
  Cynthia namens het Allsecur webcare team

 2. Ferry van Schelt heeft op gereageerd

  Nederland moet dan ook maar voor “alle buitenlandse automobilisten” tol heffen. Ik denk dat dit nog meer oplevert dan 513 miljoen euro.
  Zeker als we net iets meer op de prijs van een tol zetten.

  Het wordt dan nog minder aantrekkelijk voor een buitenlandse automobilist om in Nederland te rijden, wellicht verdwijnen dan de plannen van andere regeringen om daar dan weer tol te heffen.