ergernissen in het verkeer

Bumperkleven: met afstand de grootste ergernis in het verkeer

Door Redactie

Het is een lijstje wat elk jaar weer terug komt: de Top 10 ergernissen in het verkeer. Toch ben ik elk jaar weer nieuwsgierig naar de uitkomst, want dit lijstje zegt veel over ons gedrag op de weg. Ja, ook over je eigen gedrag op de weg. Die ergernissen komen toch ergens vandaan…

Top 10 ergernissen in het verkeer 2015

In het Nationale Automobilisten Onderzoek vragen we elk jaar samen met Traffic Radio naar de grootste ergernissen in het verkeer. Ook dit jaar zijn er weer blijvers en nieuwkomers. Dit is ‘m dan. De top 10!

 1. (2) Bumperkleven 36%
 2. (1) Agressief rijden 32%
 3. (3) Rijden met alcohol / drugs op 27%
 4. (4) Geen richting aangeven 21%
 5. (5) Onnodig links rijden 16%
 6. (-) Te langzaam rijden 16%
 7. (6) Op het laatste moment invoegen / ritsen 14%
 8. (-) Smartphone gebruik tijdens het rijden 13%
 9. (9) Zondagsrijders 12%
 10. (-) Afval of sigaret uit het raam gooien 11%

De blijvers en de nieuwkomers

Naast ‘Bumperkleven’ (36%) staat ‘Agressief rijden’ (32%) en ‘Rijden met alcohol / drugs’ (27%) weer hoog in de in de jaarlijkse Top 10. Nieuwe ergernissen in de Top 10 zijn ‘Te langzaam rijden’ (16%), ‘Smartphone gebruik tijden het rijden’ (13%) en ‘Afval of een sigaret uit het raam gooien’ (11%). Nog nooit eerder kwam ‘Smartphone gebruik tijdens het rijden’ in het onderzoek naar voren als ergernis in het verkeer. ‘Files’, ‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom’ en ‘Rechts inhalen’ vallen dit jaar buiten de Top 10 ergernissen.

Bumperkleven: wanneer stoppen we er nu eens mee?

Bumperkleven doen we blijkbaar nog steeds massaal, want we ergeren er ons elk jaar weer aan. Het is een vast onderdeel in de Top 10. Wat ik mezelf altijd afvraag bij en bumperklever is of hij of zij ook echt denkt eerder op de plaats van bestemming te zijn door harder te rijden. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat je met hard rijden misschien 2 minuten sneller op je bestemming bent. Is dat het nu waard? Bij het stoplicht kom je elkaar vaak weer tegen. Mijn tip: blijf vooral rustig en ga pas een baan naar rechts als dit veilig kan. Laat je niet opjagen.

Smartphonegebruik onderweg bijna verdubbeld​

‘Smartphone gebruik in de auto’ als ergernis is eigenlijk geen verrassende nieuwkomer. Uit het Nationale Automobilisten Onderzoek blijkt dat bijna één op de tien (9%) automobilisten regelmatig zijn smartphone checkt achter het stuur. In 2014 was dat 5% van de automobilisten. Ik verwacht dat dit percentage in werkelijkheid hoger ligt. Ik denk dat nog veel automobilisten in het onderzoek het sociaal wenselijke antwoord geven. Uit eerder onderzoek met TeamAlert blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie 17 tot 34 jaar de smartphone gebruikt tijdens het rijden. Ook ik moet toegeven dat ik bij een stoplicht weleens snel kijk wie mij een berichtje heeft gestuurd, om vervolgens het groene licht te laat op te merken. Heel irritant voor de auto’s achter me, kan ik me voorstellen…

En wat waarderen we juist van elkaar in het verkeer? Dat lijstje heb ik natuurlijk ook voor je 🙂 .


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Bumperkleven: met afstand de grootste ergernis in het verkeer"

 1. Robbie heeft op gereageerd

  Het verzuimen van Richting Aangeven bij het verlaten van een rotonde neemt helaas elk jaar toe. Dat is toch een kleine moeite? En het is niet vrijblijvend.

  En ik zie er nooit een politie op handhaven.

  1. Paula namens het Allsecur Webcareteam heeft op gereageerd

   Beste Robbie,

   Ik kan me goed voorstellen dat dit je irriteert. De richtingaanwijzer is ook een vast gegeven op een auto en geen optie;-).

   Nu kan de politie je er wel op beboeten met een minimaal bedrag van €280,00.

   Met vriendelijke groet,
   Paula namens het Allsecur Webcareteam

 2. Alko heeft op gereageerd

  Ik word echt doodmoe van al die mensen die bij mij aan de voorkant bumperkleven. Nederland wordt eens wakker en rijdt rechts wanneer mogelijk en anders rijdt door!!!!!

 3. Roos heeft op gereageerd

  Leuke blog, ik vind het goed dat AllSecur zich hiermee bezig houdt. Maar wat is bumperkleven eigenlijk? Is dat meetbaar? Kan de gemiddelde argeloze automobilist bumperkleven zonder dat hij het in de gaten heeft?

  1. Berry Kramer heeft op gereageerd

   Op de fiets haal je gewoon iemand in zonder stagnatie ;bij de auto heet dat bumperkleven omdat je er niet voorbij kan!De uitdrukking is ontstaan door het z.g. “slachtoffer”
   Meer niet.

 4. Ikke heeft op gereageerd

  Bumperkleven is vaak het gevolg van te lang links rijden .

  1. Paula namens het Allsecur Webcareteam heeft op gereageerd

   Hoi Ikke,

   Vaak komt het voor op de linkerbaan inderdaad. Vandaar ons advies, ga naar rechts wanneer mogelijk;-). Helaas staat te lang links rijden ook op nummer 5 dus daar hebben we nog een leerpunt.

   Met vriendelijke groet,
   Paula namens het Allsecur Webcareteam