veilige auto 2

Is een nieuwe auto met veiligheidssystemen ook veiliger?

Door Redactie

De nieuwste auto’s zijn nu verkrijgbaar met veiligheidssystemen zoals hulp bij het wisselen van rijbaan of rijassistentie in het donker. Dat heeft mijn oude Volvo niet. Wat is nu eigenlijk veiliger? Een nieuwe auto met alle veiligheidsvoorzieningen of een oude auto waarin je nog het gevoel hebt dat je rijdt?

Een vals gevoel van veiligheid?

Is een nieuwe auto met alle veiligheidssystemen ook echt veiliger? Autorijders zouden de extra veiligheid kunnen compenseren door zich juist onveiliger te gedragen op de weg. Dit noem je risicocompensatie. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat automobilisten met winterbanden meer risico nemen als ze in de sneeuw rijden dan automobilisten zonder winterbanden. Door alle snufjes en technieken in nieuwe auto’s neemt de auto steeds meer het autorijden van je over.  In mijn oude Volvo staat het geluid van de motor in direct verband met m’n snelheid waardoor ik automatisch langzamer rijd. Af en toe een ritje in mijn oude wagen is dus best nuttig; ik voel letterlijk dat ik rijd en ik ben dan bewust van mijn snelheid en gedrag op de weg.

Toch blijkt dat de nieuwe veiligheidssystemen in auto’s helpen bij de verkeersveiligheid. Vooral actieve veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat ongevallen kunnen worden voorkomen. Allsecur geeft daarom nu in een pilot als eerste autoverzekeraar korting op de premie bij auto’s met een veiligheidspakket aan boord.

Mijn 3 tips voor ultieme veiligheid op de weg (in wat voor auto je ook rijdt)

  1. Let op je snelheid
    Ook al lijkt het alsof je zweeft, besef dat je snelheid gelijk staat aan de impact van een ongeluk. Uit onderzoek van de SWOV blijkt ook dat een hogere snelheid resulteert in ernstiger letsel. Verlies je snelheid daarom nooit uit het oog.
  2. Houd afstand
    Stem de afstand tot je voorganger af op het type weer. Is het regenachtig of glad door sneeuw? Houd dan rekening met een langere remweg.
  3. Word geen slaaprijder
    Al die ondersteunende functies in de auto kunnen zorgen dat je indut aangezien je weinig te doen hebt. Lees deze tips voor onderweg om wakker en alert te blijven.

Mijn belangrijkste tip: blijf er met je hoofd bij als je rijdt. Een auto met diverse veiligheidssystemen aan boord is alleen veiliger als je anticipeert in het verkeer. Denk aan mijn oude Volvo 😉 .


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Is een nieuwe auto met veiligheidssystemen ook veiliger?"