Tanken

E10 benzine: goedkoper, maar ook beter?

Door Redactie

Op weg naar huis van een geslaagde week skiën in Oostenrijk stond ik vorige week aan de pomp in Duitsland. Dilemma: Euro 95, goedkoper dan thuis, of de relatief onbekende E10 benzine tanken, die nóg goedkoper is? Uit voorzorg toch maar de vertrouwde Euro 95 genomen. Maar hoe zit het nu? E10 tanken en extra besparen, of beter niet?

Wat is E10 benzine precies?

De E10 benzine is een variant op Euro 95, die bestaat uit een mengsel van 90% fossiele brandstof en 10% ethanol. In Frankrijk en Duitsland is het al een hele tijd verkrijgbaar. Onze Oosterburen bieden je nog keuze tussen beide, in Frankrijk is Euro 95 bijna niet meer verkrijgbaar.

Kan je zomaar E10 tanken?

Ongeveer 10% van alle auto’s is niet geschikt voor deze E10 benzine. De kans bestaat dat de ethanol in deze brandstof zorgt voor beschadiging aan afdichtingen, keerringen en pakkingen.

De ANWB biedt een handige check om te kijken of jouw auto geschikt is voor E10 benzine. Is dat niet het geval, en Euro 95 is niet beschikbaar, dan doe je er beter aan de wat duurdere premium brandstof SuperPlus 98 te tanken.

Reken jezelf niet te snel rijk

De Duitse overheid heeft E10 benzine minder belast dan de standaard Euro 95, waardoor deze een paar cent goedkoper is. Gunstig voor je portemonnee, toch? Reken jezelf niet te snel rijk: het verbruik van E10 benzine ligt ongeveer 1,5% hoger dan bij Euro 95.

Bij twijfel, niet doen!

Achteraf gezien had ik best de E10 benzine kunnen tanken. Aan de pomp nam ik liever het zekere boven het onzekere. Zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak als je op pad bent in Duitsland of Frankrijk. Twijfel je, neem dan gewoon de Euro 95, of als die er niet is, de 98 premium variant. Lees ook het artikel: Verkeerd getankt, wat nu?

Goede reis!


Laat een reactie achter


15 Reacties op "E10 benzine: goedkoper, maar ook beter?"

 1. peter heeft op gereageerd

  dit is troep voor een ford focus uit 2001, ik had e10 getankt , gelukkig maar tien liter,omdat ik het al niet vertrouwde mijn motor viel uit bij een snelheid van 140 km per uur, nou dat is niet fijn als je geen vluchtstrook heb , mensen tank gewoon super plus dan zit je altijd goed.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Bedankt voor de waarschuwing! Fijn dat het in jouw geval helemaal goed is gekomen Peter!! Groet, Armando

 2. limbo1989 heeft op gereageerd

  Ik tank al jaren E10 eerst BMW 318I uit ’92 nu met de Audi 80 ’91 woon vlak aan de grens het is lekker voordelig ( 1,27 euro) en werkt net zo goed als de Euro 95

 3. wal heeft op gereageerd

  leuk die auto chek maar de deawo kalos staat er niet tussen

  1. alex heeft op gereageerd

   daewo bestaat niet meer is al lang overgenomen door chevrolet….kijk daar eens onder. ik zelf rij met een tacuma van chevrolet vroeger daewo.

 4. Jan heeft op gereageerd

  Officieel kan mijn motorfiets rijden op dit spul, gaat ook goed tot de fiets een paar weken niet gebruikt wordt. Resultaat was een hangende vlotter.

  Voor mij geen E10 meer, dan maar wat meer betalen.

 5. JOhn heeft op gereageerd

  Leuk die lijst met automerken
  Maar waar staat mijn Rover 600 ??

  En is die wel geschikt?
  Bouwjaar 1998

 6. jan heeft op gereageerd

  Ik woon aan de duitse grens en ga daar natuurlijk altijd tanken ,eerst met mercedes C200 bj.1999, 6jaar zonder problemen E10 mee getankt.Nu met ’n opel astra G 1.8 ook uit ’99 rijd alweer 4jaar jaar op E10 zonder problemen vanwaar al die ophef gewoon goedkoop en goed!!!!

 7. Thé heeft op gereageerd

  Ik wist niet dat E10 zoveel schade aan kon richten.Ik heb 1½ jaar geleden 2x E10 getankt in Frankrijk.waarna ik van mijn Honda F6C in t hele branstof sisteem,alle rubbers heb moeten laten vernieuwen.Kosten zo n slordige €450
  Jawel hoor

  E10 Bedankt

 8. Peter heeft op gereageerd

  Net terug uit Duitsland na daar ong. 2000 km probleemloos met E10 te hebben gereden. Wel eerst checken of jouw auto deze brandstof mag slorpen. Het scheelt inderdaad veel per tankbeurt. In de buurt van Hamburg heb ik maar € 1,59 per liter hoeven af te rekenen (eind september 2012).

 9. Nog een Ruud heeft op gereageerd

  Ik ben een paar week terug naar Frankrijk geweest en heb daar volop E10 getankt mijn benzine Passat uit ’98. Lekker goedkoop en kon op een volle tank hetzelfde aantal kilometers halen als met onze dure euro95.

 10. Gerrit Jansen heeft op gereageerd

  Ik snap er niets van. Er is zoveel aanbod en commentaar dart ik er niets meer van begrijp. Het is ook niet allemaal gerubriceerd

 11. Ruud heeft op gereageerd

  Goed verhaal. Kende dat E10 verhaal niet maar weet nu dat ik het gerust kan gaan tanken als ik deze zomer een weekendje Berlijn ga doen. Maar denk wel dat ik het toch bij de Euro 95 hou als ze dat aan de pomp verkopen.

  Thanks!