Elektrisch rijden

Duurzaam rijden, de toekomst?

Door Suzanne Caron

Steeds meer automerken brengen elektrische auto’s op de markt. Dat is niet zo gek, want de Europese wetgeving voor auto’s wordt steeds strenger. Zo moeten sinds september 2018 alle nieuwe auto’s een WLTP-typegoedkeuring hebben. Dit betekent dat op basis van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van een auto de belasting (BPM) wordt bepaald.

Duurzaam rijden

Een laag energieverbruik, belasting- en milieuvoordeel. Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker gemaakt, maar zitten autobezitters hier wel op te wachten? Uit ons Grote Auto & Verkeer Onderzoek (GAVO) blijkt dat bijna de helft (47%) van de Nederlanders elektrisch rijden een goede innovatie vindt.

Opmars elektrische auto’s

Elektrisch rijden is op dit moment een dagelijks terugkerend onderwerp in de media. Neem het nieuws van de afgelopen dagen: “Elektrische auto’s mogen in Oostenrijk harder rijden dan benzine-en dieselauto’s” kopt het Algemeen Dagblad. BNdeStem laat weten dat Breda de meeste elektrische auto’s van Brabant heeft en BNR bericht dat een elektrische auto in de nabije toekomst het huis kan voorzien van stroom.

Vanwege alle aandacht voor elektrisch rijden en het gegeven dat wij het een goede innovatie vinden, zou je verwachten dat onze voorkeur – wanneer we toe zijn aan een nieuwe auto – uitgaat naar een elektrische auto. Maar niets is minder waar. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat maar 14 procent een elektrische auto zou kopen. Opvallend genoeg is dit percentage hetzelfde gebleven als twee jaar geleden, toen wij hetzelfde onderzoek uitvoerden. Dit wordt ondersteund door het feit dat Tesla op dit moment een van de minst verkochte merken in Nederland is.

Diesel- en benzineauto’s verdwijnen uit straatbeeld

Ook de infrastructuur in Nederland is er volgens verschillende bronnen nog niet aan toe. Hoewel in de Randstad de laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten, blijkt het daarbuiten een grote uitdaging. Om je een indruk te geven: op Vlieland is er op dit moment één openbaar oplaadpunt.

Toch verwacht meer dan de helft (54%) van de autobezitters wel dat binnen nu en 20 jaar vrijwel geen dieselauto’s meer rondrijden. Mannen (62%) zijn hier iets stelliger in dan vrouwen (46%). Om er nog een schepje bovenop te doen: 28 procent van de automobilisten denkt zelfs dat benzineauto’s binnen nu en 20 jaar niet meer op de weg te zien zijn. Ook hierin zijn mannen (34%) wat overtuigender dan vrouwen (22%).


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Duurzaam rijden, de toekomst?"

 1. Kevin heeft op gereageerd

  Ik zelf rijd sinds kort ook elektrisch. Laadpunten breiden zich steeds verder uit en dat is zeer positief. Echter blijven er altijd veel vragen rondom elektrisch rijden. Ben destijds goed geholpen door:
  https://www.zakelijkelektrischleasen.nl/
  Zeker een aanrader. Geeft veel informatie over auto en laadpunten.

 2. Sabine Steen-Lakerveld heeft op gereageerd

  De infrastructuur is er zeker wel klaar voor! Ik rijd heel de Benelux door met mijn EV en heb nog nergens zonder stroom gezeten. Het kan altijd beter, maar de eerste winst is al te behalen als mensen die een fossiele-brandstofauto rijden die eens niet parkeren bij een laadpaal als ze boodschappen gaan doen.
  En Vlieland? Dat is ook niet gek he? Op 1 lading kun je wel 10 keer het eiland rond. Laad af en toe eens op de wal en je kunt weer weken vooruit.
  Nee, de infrastructuur is prima, alleen de petrol-heads moeten nog even schakelen…