door rood rijden

Door rood rijden: echt een mannending?

Door Redactie

Door rood rijden, doe jij dat wel eens? Het sociaal wenselijke antwoord is natuurlijk ‘nee, natuurlijk niet!’. Als we eerlijk zijn, hoeveel procent van de automobilisten rijdt dan wel eens door rood? En zijn dat vooral mannen of vrouwen? Tijd voor een onderzoekje!

Hoeveel roodrijders in Nederland?

Nederlandse automobilisten rijden vaker door rood dan je denkt. 7% van de automobilisten maakt zich er wel eens schuldig aan. De vrouwelijke automobilisten lijken heel braaf: slechts 4% tikt het rode licht mee (zeggen ze), in vergelijking met 11% van de mannen. De meeste ouderen (65-plussers) wachten keurig voor het stoplicht: slechts 2% negeert het rode licht.

Schijn bedriegt…vrouwen rijden vaker door rood

Marktonderzoeksbureau Team Vier legde 605 autorijders de stelling voor ‘Ik rijd wel eens door rood’. En dan bedoelen we niet, dat de stoplichten niet werken ;). Via een speciale methode, om sociaal wenselijke antwoorden te vermijden, werden de automobilisten aan de tand gevoeld. De échte waarheid moest hiermee dus ook boven water komen. En wat bleek: méér vrouwen rijden door rood dan eerder toegegeven. In totaal rijdt bijna 1 op de 5 vrouwen door rood. 15% sprak dus niet de waarheid en blijkt tóch door rood te rijden. Een taboe onder vrouwen?

Door rood rijden: alleen als er geen flitser in de buurt is

Wanneer rijden deze automobilisten door rood? Het grootste deel (67%) geeft aan dat alleen te doen als ze er zeker van zijn dat het veilig is. 62% pikt nog even het donkeroranje mee en 16% doet het alleen als ze geen flitscamera’s zien.

10% rijdt wekelijks door rood

Bijna 10% van de bewuste roodrijders zegt dat wekelijks te doen. 33% maakt zich maandelijks schuldig aan het rode stoplicht en bijna de helft (47%) doet het slechts een of enkele keren per jaar.

Veiligheid voorop

Gelukkig is en blijft veiligheid de belangrijkste reden om nooit door rood te rijden. Het grootste deel, 98%, geeft aan vanwege veiligheid keurig voor het stoplicht te blijven staan.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Door rood rijden: echt een mannending?"