eCall

De bellende auto

Door Dineke Mulderij

Dat je beter niet kunt bellen in de auto is bekend. Ook al gebruik je een carkit; je wordt er altijd door afgeleid. Maar soms is het natuurlijk wel nodig. Stel dat je een ongeluk krijgt bijvoorbeeld? Dan wil je toch 112 kunnen bellen. Helaas kan dat niet altijd en daarom is het noodoproepssysteem eCall uitgevonden. Maar hoe werkt dat?

Wat is eCall?

eCall staat voor Emergency call en het is een noodoproepsysteem. Het systeem kan automatisch hulpdiensten oproepen en waarschuwen als de auto bijvoorbeeld een harde botsing maakt. Maar ook als de auto over de kop slaat roept het systeem de hulpdiensten op. Je kunt het systeem ook zelf bedienen. Boven de binnenspiegel wordt een SOS-knop gemaakt die je zelf kunt indrukken.

Wie wordt er gebeld?

Het systeem maakt via 112 contact met de hulpdiensten. Dat werkt hetzelfde als een normaal telefoontje. Er is dus een spraakverbinding. Maar wat eCall toevoegt, is informatie over de locatie en het tijdstip van het ongeval. Bovendien kan het systeem informatie over het type voertuig en de rijrichting laten zien. Deze informatie wordt via Galileo, het Europese satellietnavigatiesysteem, doorgegeven aan de hulpdiensten.

Waarom is het systeem bedacht?

Bij ernstige ongelukken zijn bestuurders en andere mensen die erbij betrokken zijn soms niet in staat om te bellen. Bovendien is het niet het eerste wat in je opkomt. En soms ook niet bij de omstanders of inzittenden. En vergeet ook niet dat er veel eenzijdige ongevallen gebeuren. Zeker op plaatsen waar weinig ander verkeer is of waar weinig mensen wonen, kan het even duren voor iemand de hulpdiensten kan waarschuwen. Toch kunnen dat voor slachtoffers kostbare minuten zijn. Op de Europese wegen waren in 2016 135.000 slachtoffers met ernstige verwondingen. Maar ook meer dan 25.000 doden per jaar. Door een automatisch noodoproep wordt de tijd dat de hulpdiensten ter plaatse zijn behoorlijk verkort, tot wel 50%. Dat kan elk jaar 2.500 doden in het verkeer schelen.

Krijgen alle auto’s dit systeem?

Per 1 april 2018 is het systeem verplicht in nieuwe auto’s in Europa. Elke auto met een nieuwe typegoedkeuring heeft dit systeem standaard in de auto. Daar blijft het voorlopig bij. Het systeem wordt dus niet ingebouwd in alle auto’s.

Wat moet je doen bij een ongeluk?

Het duurt nog een tijd voordat alle auto’s die rondrijden zijn uitgerust met eCall. Helaas kun je in de tussentijd ook te maken krijgen met een verkeersongeval. Maar wat moet je dan doen?

1.       Denk aan je eigen veiligheid. Ga van de weg af en let op mogelijk ander gevaar.

2.       Beoordeel de situatie. Let daarbij vooral op slachtoffers: hoeveel zijn het er, hoe zijn ze er aan toe? En probeer ze niet te verplaatsen, tenzij het echt niet anders kan.

3.       Informeer de hulpdiensten. Bel 112 of laat iemand anders dat doen. Zorg dat je weet waar je bent (het nummer van de weg, hectometerpalen). En geef ook aan hoeveel slachtoffers er zijn en wat je nodig hebt. Bij materiële schade hoef je vaak niet te bellen en kun je doorrijden naar een veilige plek, zoals een parkeerplaats.

4.       Verleen hulp. Het kan altijd even duren voor er hulpdiensten zijn. Blijf zoveel mogelijk bij de slachtoffers en verleen zo mogelijk eerste hulp.

Lees voor meer tips ons blog ‘Wat doe je bij een auto-ongeluk‘.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "De bellende auto"