Brandstof besparen: slimme rijtips uit de autosport!

Door Tom Coronel

Misschien verwacht je het niet, maar juist binnen de autosport lopen we voorop als het om brandstof besparen gaat. Tanken is namelijk een zwakke schakel binnen de race. Een keer extra tanken binnen de pitstop is funest en kost me een paar minuten, terwijl elke seconde telt. Zuinig rijden is de oplossing en kan het verschil maken tussen net wel een rondje kunnen afrijden of nèt niet. Ik geef mijn belangrijkste tips!

Autosport en zuinig rijden

In Formule 1 gelden strikte regels over hoe groot je motor mag zijn en hoeveel brandstof je mag verbruiken per minuut. Het is een uitdagend spel in de autosport om brandstof te besparen, want met zuinig rijden boek je tijdwinst. Hoe minder brandstof je hoeft te gebruiken, hoe lichter je auto is. Efficiënt rijden is de oplossing. Daarom wordt er in de autosport veel research gedaan om zo zuinig mogelijk te rijden. De nieuwste trends voor groen en veilig rijden komen niet voor niets uit de racerij. Zo is ABS ook ontwikkeld in de autosport. Misschien heb jij niet de allernieuwste auto of technieken tot je beschikking, maar dat is ook niet nodig. Met slimme rijtips kun je al veel brandstof besparen. Want je gedrag als automobilist is het belangrijkste.

Brandstof besparen: rijtips

 • Ook voor veilig rijden erg belangrijk: kijk goed vooruit. Je kunt dan al vroeg zien dat je gas moet terugnemen. Trap niet gelijk op de rem. Laat dan de motor rustig uitlopen. Remmen kost veel brandstof, dus vertraag waar het kan door gas terug te nemen.
 • Je verwacht deze tip niet uit de racerij, maar wil je versnellen? Geef dan niet in 1x vol gas, maar druk je gaspedaal langzaam in.
 • Let op je bandenspanning. Te zachte banden zorgen voor veel weerstand. Denk aan je fiets: met zachte banden moet je veel harder trappen om vooruit te komen. Dat is met je auto precies hetzelfde.
 • Zorg voor zo min mogelijk weerstand. Rijd je in de zomer nog op winterbanden? Zonde. Want met winterbanden in de zomer rijd je met extra weerstand.
 • Heel belangrijk: je toerental! Maak er een uitdaging van om je toerental zo laag mogelijk te houden. Want een laag toerental zorgt voor minder brandstof verbruik. Dit doe je door snel te schakelen.

Bekijk mijn tips ook in dit korte filmpje! Met deze anderhalve minuut kun je een hoop geld besparen :-):

Een wedstrijdje tussen jou en je tank

Maak er een wedstrijdje met jezelf van. Probeer elke week meer kilometers op je tank te rijden. Dit is een leuk spelletje, want het resultaat van brandstof besparen zie meteen in je portemonnee! Ik neem mijn meisje mee uit eten als beloning. Dat is 2x winst!


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Brandstof besparen: slimme rijtips uit de autosport!"

 1. Ludo heeft op gereageerd

  Praktisch tips! Ik ken nog een tip om een hoop geld te besparen en waar ik regelmatig plezier van heb: rijden naar de goedkoopste tankstation in de buurt. Hoe? De wondere wereld van APPs zijn daar helpend in.

 2. Gerard heeft op gereageerd

  Alleen is het zo jammer dat de meeste gemeenten hun verkeerslichten zo strak afstellen dat je er met het laten uitlopen van je auto niet bent. Dus toch op de rem om vervolgens als je net stilstaat groen licht te krijgen.

 3. Pascal heeft op gereageerd

  Bespaar op je brandstof kosten door waar het kan in België of Duitsland te tanken.

 4. desmond heeft op gereageerd

  Goede tips!!! Een paar tips gebruik ik al..het harde optrekken kan ik nog meer toepassen… maar het blijft soms leuk om het gas even snoeihard in te trappen vooral als je een auto hebt die wel uit te voeten kan.!!