inzittendenverzekering

Autostoeltje voor je kind: waar moet je op letten?

Door Redactie

Wat een keuze in kinderzitjes! Als moeder van 2 kinderen begrijp ik dat het je kan duizelen. Hoe weet je nu dat het autostoeltje dat je wilt kopen veilig en betrouwbaar is? En hoe gebruik je het autostoeltje op de juiste manier in de auto?

Autostoeltje kopen: let op leeftijd en gewicht

Alle autostoeltjes die in Nederland verkocht worden, moeten voorzien zijn van een keuringslabel. Op dit keuringslabel staat aangegevenKeurmerk kinderzitje voor welke gewichtsklasse deze geschikt is. Zoals hiernaast. Koop alleen een kinderzitje dat voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04).

De basisregel is dat alle kinderen onder de 18 jaar en korter dan 1.35 meter voorin of achterin de auto in een autostoel of zittingverhoger moeten.

Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen en iedere groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. Hieronder zie je welk soort autostoeltje geschikt is voor welk gewicht. Voor elk gewicht geldt een leeftijdsindicatie, maar vat dit niet heel letterlijk op. Sommige kinderen zijn op een bepaalde leeftijd nu eenmaal groter of zwaarder dan anderen. Je hebt ook autostoeltjes die onderstaande gewichtsklassen combineren. Met deze stoeltjes kun je een langere periode overbruggen.

Groepen autostoeltjes

0     geschikt tot 10 kilo (tot ongeveer 9 maanden oud)

0+  geschikt tot 13 kilo (tot ongeveer 12 maanden oud)

1      geschikt van 9 tot 18 kilo (van 9 maanden tot 4 jaar oud)

2     geschikt van 15 tot 25 kilo (van 3 tot ongeveer 6 jaar oud)

3     geschikt van 22 tot 36 kilo (van 6 tot ongeveer 10 jaar oud)

Belangrijke aandachtspunten

Ik las laatst dat maar 1 op de 3 kinderen in België correct vervoerd wordt in de auto. Daar schrok ik van! Wanneer je een goedgekeurd autostoeltje niet op de juiste manier bevestigt, heeft dit natuurlijk effect op de veiligheid van de stoel. Waar moet je op letten? Deze tips vind ik het belangrijkste:

  • Neem de gebruiksaanwijzing goed door voordat je de autostoel gaat monteren en gebruiken. Een veilige autostoel kan bij verkeerd gebruik toch onveilig zijn.
  • Zorg bij de autostoel met gordelbevestiging dat je de gordel op de juiste manier bevestigt zodat het stoeltje geen speling heeft.
  • Let erop dat een achteruitkijkende autostoel niet voorin mag worden geplaatst als de voorste airbag is ingeschakeld. Zij-airbags kunnen geen kwaad.
  • Heb je een autostoeltje met ISOfix? Let dan goed op het derde bevestigingspunt. Daarmee voorkom je het kantelen van het zitje tijdens een botsing.

Wil je graag meer tips lezen? Lees dan ook het artikel van mijn collega Marije ‘Kind in auto: alle regels op een rij’.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Autostoeltje voor je kind: waar moet je op letten?"