Ik ben geopereerd. Wanneer mag ik weer autorijden?

Door Redactie

In de wet staat dat je ‘geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Dat betekent ook dat je niet mag rijden als je dit geestelijk of lichamelijk niet veilig kunt. Dit is een algemene norm. Dus je moet zelf inschatten of je redelijkerwijs weer veilig kunt autorijden. Sta je onder behandeling bij een arts? Volg dan zijn advies. Gebruik je medicijnen? Lees de bijsluiter.

Autorijden na operatie: ‘Maas in de wet’

Er is in de wet dus niets concreet geregeld over autorijden na een operatie, keizersnede of gebroken been. Terwijl dit soms niet verantwoord is. Alleen achteraf kan van geval tot geval ingeschat worden of iemand de norm geschonden heeft. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een ‘maas in de wet’, omdat automobilisten met een (tijdelijke) beperking zich nu niet verplicht hoeven te melden.

Meldingsplicht?

Zouden automobilisten (tijdelijke) lichamelijke of geestelijke beperkingen verplicht moeten melden aan het CBR? Dat stuit op een aantal bezwaren. Het zou de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt onder druk zetten. En een meldingsplicht is lastig te controleren en te handhaven. Medeweggebruikers zijn nu dus afhankelijk van wat een arts een patiënt vertelt en of de patiënt zich hieraan houdt.

Medicijnen en autorijden

Ook medicijnen kunnen invloed hebben op het rijden. Jaarlijks veroorzaakt medicijngebruik 33 tot 66 verkeersdoden. Exacte regels voor het gebruik van medicijnen in het verkeer ontbreken. De wet zegt alleen dat je niet mag rijden onder de invloed van een ‘stof’ als je daardoor de auto niet behoorlijk meer kunt besturen. Heb je in de auto meer alcohol, drugs of medicijnen gebruikt dan wettelijk toegestaan is? Dan keert je autoverzekeraar niet uit bij schade.

TipTip: Neem geen risico. Twijfel je of je mag autorijden? Vraag of iemand anders voor een lift of neem een taxi.


Laat een reactie achter


6 Reacties op "Ik ben geopereerd. Wanneer mag ik weer autorijden?"

 1. Danny heeft op gereageerd

  Beste allemaal,

  Eigenlijk sluit ik mij een beetje aan bij de vraag van Inge. Ik heb dit blog gelezen, maar na het lezen vraag ik mij eigenlijk af wat ik nou gelezen heb.

  De vraag waar meerdere personen mee zitten is volgens mij toch de titel van dit blog: Ik ben geopereerd. Wanneer mag ik weer autorijden?

  Binnenkort onderga ik een operatie en naar verwachting kan ik binnen een week weer alles wat ik daarvoor ook kon. Ik wil enkel het antwoord op bovenstaande vraag. Ik snap dat je geen gevaar mag veroorzaken, maar dit is allemaal niet duidelijk. Ik mis hier een duidelijke JA of een duidelijke NEE. Een ‘Nee, je mag niet rijden gedurende 2 weken i.v.m. de narcose’ is ook een duidelijk antwoord, maar nergens kan ik dit vinden. Ik snap dat het voor een verzekeraar handig is om geen duidelijke JA of NEE te zeggen, maar wij als verzekeringnemers horen toch een duidelijk antwoord te krijgen op een duidelijke vraag?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Danny,

   Bij een gevoelig onderwerp zoals dit, is voorzichtigheid altijd het beste. Het klopt dat een verzekeraar niet een volmondig ‘Ja’ of ‘Nee’ zal geven op de vraag: ‘Ik ben geopereerd, wanneer mag ik weer autorijden?’ Een verzekeraar is namelijk geen arts of medisch specialist. Wij kunnen hooguit een aantal richtingen en adviezen geven die je kunnen helpen om te kunnen (laten) bepalen of en wanneer het veilig en verantwoord is om weer te gaan autorijden, na een operatie. Voor een helder antwoord zult u in samenspraak met uw arts of medisch specialist moeten afstemmen wanneer het voor u weer veilig en verantwoord is om te gaan autorijden.

   Wij wensen u heel veel sterkte met de operatie die u binnenkort ondergaat en een spoedig herstel.

   Met vriendelijke groet,

   Het Allsecur team.

 2. inge lankreijer heeft op gereageerd

  bedankt voor jullie reacties, maarre…nu weet ik nog niets…wat staat er dan in de wet, hans? en marije zegt juist dat er in de wet niets geregeld is….ben vandaag gaan rijden, kan met 2 handen sturen, richting aangeven en zelfs tijdens het rijden met mijn linkerhand in mijn neus peuteren…zie dus zelf geen probleem (fysio en orhopeed ook niet) maar ja, heb wel een plaat met 7 schroeven in mijn arm….

 3. inge lankreijer heeft op gereageerd

  ik heb mijn elleboog verbrijzeld, kan ‘m 105 graden buigen en tot 30 graden strekken. Van orthopeed en fysio mag ik weer autorijden, maar ze waarschuwden wel dat ik dan onverzekerd zou zijn vanwege mijn beperking… (rij in een automaat dus heb in principe mijn linkerarm alleen nodig bij een bocht nemen) heb me suf gezocht op internet maar kom er niet achter wanneer je nou precies wel/niet aan de voorwaarden van de verzekering voldoet. wie wel?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Inge,

   Wij geven altijd het advies: vraag aan je dokter of het verstandig is weer auto te rijden en laat het op papier zetten als je wel mag rijden. Met een doktersverklaring zit je goed. In de wet of in onze polisvoorwaarden is hier niets voor geregeld. Je mag geen gevaar veroorzaken, dat is de enige regel bij dit soort situaties. Twijfel je? Rijd dan voorlopig met iemand anders mee of rijd met het openbaar vervoer.

  2. Hans van Oorschot heeft op gereageerd

   Beste Inge,Denk er aan dat je ook met een doktersverklaring niet goed zit.Je moet weten wat er in de wet staat,je hebt destijds je rijbewijs gehaald zonder de huidige/tijdelijke handicap die je nu hebt daar is het rijbewijs op afgegeven.ook een dokter kan door middel van zijn verklaring jou niet boven de wet stellen ,dit is onmogelijk.Kijk goed uit voordat je wat onderneemt met je vervoermiddel