Autorijden en vuurwerk

Autorijden en vuurwerk: gaat dat samen?

Door Suzanne Caron

Gisteren is de verkoop van vuurwerk weer gestart. Vele Nederlanders kopen jaarlijks voor een ruim bedrag aan vuurwerk. Misschien ben jij er wel een van. Of zit je er niet op te wachten? De gemiddelde automobilist in ieder geval niet, zo blijkt.

Rijden tijdens de jaarwisseling

Volgens een onderzoek dat wij onlangs met Team Vier hebben uitgevoerd, blijkt dat de helft van de automobilisten liever niet in de auto stapt vlak na de jaarwisseling. Belangrijkste reden: vuurwerk. Vooral vrouwen en ouderen geven aan niet te willen rijden in de uren na de jaarwisseling. Ik stap zelf ook het liefst niet in de auto. Met al het vuurwerk dat wordt afgestoken, voel ik me gewoon minder veilig.

Parkeren

Ook zorg ik ervoor dat mijn auto op een veilige plek geparkeerd staat. Je moet er toch niet aan denken dat een vuurpijl je auto raakt en dat voor schade zorgt. En zo denken veel automobilisten erover. Een op de drie neemt voorzorgsmaatregelen bij het parkeren van zijn auto op 31 december. Ik raad je aan om je auto in een garage te parkeren of op een veilige plek in de buurt, ver weg van waar vuurwerk wordt afgestoken. Ga je bij iemand op visite, vraag dan na wat in die buurt een veilige plek is om te parkeren.

Vuurwerkschade

Ondanks de voorzorgsmaatregelen die veel mensen nemen, is het nu eenmaal een feit dat er tijdens de jaarwisseling gemiddeld meer schade ontstaat. Het Verbond van Verzekeraars schatte de totale vuurwerkschade, en dan hebben we het niet alleen over schade aan auto’s, het afgelopen jaar op 13 miljoen euro.

Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Weet jij wat wordt vergoed bij vuurwerkschade?

Heb je een volledig casco of beperkt casco dekking bij Allsecur dan hoef je je geen zorgen te maken over vuurwerkschade. Dit wordt namelijk bij die dekkingen vergoed. Schade door vuurwerk wordt gezien als brand/ontploffingschade en daar ben je voor verzekerd. Omdat je bij een WA-dekking niet verzekerd bent voor schade aan je eigen auto, wordt schade door vuurwerk hierbij dus niet vergoed.

Voorzorgsmaatregelen

Uiteindelijk is het belangrijkste om, net zoals ik doe, voorzorgsmaatregelen te nemen en je auto op een veilige plaats te parkeren. We hopen uiteraard dat jij en je auto de nieuwsjaarnacht goed en veilig doorkomen, maar mocht er toch onverhoopt iets met je auto gebeuren, dan staan mijn collega’s voor je klaar.

Fijne jaarwisseling!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Autorijden en vuurwerk: gaat dat samen?"