bandenwisselen

Je autoband verwisselen in 6 simpele stappen

Door Redactie

Je hebt een lekke band onderweg… Erg vervelend! Vooral als je ergens bent waar je geen hulp kunt vragen. Wil je zelf je autoband verwisselen? Dan kun je misschien wel wat tips gebruiken. Wat voor gereedschap heb je nodig? En hoe gebruik je de krik? Handig: je autoband verwisselen in 6 stappen!

1. Niet vergeten: denk om je veiligheid

Probeer je auto op een rustige plek te zetten. Bijvoorbeeld op een parkeerplaats of een parkeerhaven (pechstrook). Zet je auto op de handrem als je denkt dat je auto op de juiste positie staat.

2. Pak het juiste gereedschap

Het gereedschap dat je nodig hebt om je autoband te vervangen:

 • Reserveband
 • Krik
 • Kruissleutel
 • Schroevendraaier (om eventueel de wieldop te verwijderen)
 • Wielmoeren

3. Verwijder je wieldop

In de meeste gevallen zit er over de stalen velg van je autoband een wieldop. Haal de wieldop eraf door met een schroevendraaier de velg er langzaam af te wippen. Draai met de kruissleutel de wielmoeren ongeveer 1 slag los. Verwijder deze niet helemaal.

4. Krik je auto omhoog

Plaats de krik recht onder de auto en volg de aanwijzingen op de krik. Gebruik hiervoor de verharde ondergrond van een plank of een tegel. Zo voorkom je dat de krik verzakt. Draai aan de zwengel totdat de autoband de grond niet meer raakt. Draai de wielbouten geheel los en verwijder het wiel.

5. Plaats je nieuwe autoband

Plaats het reservewiel en draai de moeren er weer op. Plaats eerst met de hand de moeren voordat je deze verder aandraait met de kruissleutel. Controleer of de autoband volledig aansluit op de achterkant en gebruik daarna de kruissleutel om de moeren vast aan te draaien. Draai deze nog niet volledig vast.

6. Verwijderen van krik

Laat de auto voorzichtig zakken totdat de band de grond raakt. Draai de wielmoeren stevig aan zodat het wiel niet mee kan draaien. Draai de wielmoeren kruislings goed aan en laat daarna de auto verder zakken. Verwijder de krik en plaats de sierdop terug op de stalen velg.

Autoband vervangen? Balanceer je autobanden

Als je je autoband vervangt, kan het zijn dat je banden niet meer uitgebalanceerd zijn. Dit veroorzaakt trillingen die kunnen leiden tot vermoeidheid van de bestuurder. Ook slijten je banden onregelmatig en extra snel en kan de wielophanging onnodige slijten. Laat daarom je banden balanceren bij de garage na het vervangen van je autoband. Bij voorkeur alle 4 de wielen voor optimaal rijcomfort.

Uitlijnen van je autoband

Laat je wielen na het vervangen van je autoband, ook uitlijnen. Niet goed uitgelijnde wielen kunnen ook je banden onregelmatige afslijten of ervoor zorgen dat je steeds moet bijsturen.

Pechhulp van Allsecur

Wil je naast je autoverzekering ook hulp bij pech (en dus niet zelf je band verwisselen)? Dat kan. Met Allsecur Pechhulp on demand ben je verzekerd van hulpwanneer je dit nodig hebt. En er is geen abonnement of lidmaatschap voor nodig, je betaalt alleen als je pech hebt.

Publicatiedatum: 22 juli 2014

Update: 19 april 2018


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Je autoband verwisselen in 6 simpele stappen"

 1. Bas Oude Luttikhuis heeft op gereageerd

  Toch wordt het steeds lastiger om je lekke band te vervangen om de doodeenvoudige reden dat de meeste auto’s standaard geen reserveband meer hebben. Dit terwijl er wel de ruimte voor is. Mijn tip. Kijk eens in de kofferruimte van je auto, als er wel zo’n pompje in zit maar geen reservewiel, zoek er dan een bij. Je kunt hier gerust een van je winterbanden voor gebruiken.

 2. Patrick heeft op gereageerd

  Bij veel auto’s zit het wiel vast met bouten. Voor die auto’s is er een hulpmiddeltje. Daarmee is het afnemen en plaatsen van een wiel veel minder zwaar.

  Het gaat om een speciale rvs pin voorzien van dezelfde schroefdraad als de bout. De pin werkt als kapstok voor het wiel en wordt aangeboden onder de naam wielhanger.

  Ik gebruik de wielhanger al een tijdje naar tevredenheid voor het vervangen van mijn zomerbanden. Ondertussen heb ik het ook al eens nodig gehad bij een lekke band onderweg.

 3. M. Pijlman heeft op gereageerd

  Een aanvulling op de tips over autoband verwisselen om de veiligheid te verhogen:

  Bij het plaatsen van de krik leg het reservewiel naast de krik voor de helft onder de auto. Mocht je auto van de krik afschieten valt de auto op het reservewiel.

  Als je het reservewiel al op zijn plaats gelegd hebt kun je het wiel wat lek is op de plaats van het reservewiel leggen.

  1. Bart heeft op gereageerd

   Beste M. Pijlman,

   Bedankt voor je goede aanvullende tips! Veiligheid is ook bij een autoband vervangen inderdaad enorm belangrijk en deze tip helpt hier zeker bij.

   Groeten,
   Bart
   AllSecur Webcareteam