Accijns op benzine: meer dan je verzekeringspremie

Door Redactie

Autorijden wordt ieder jaar duurder. Het is de meest gehoorde klacht van automobilisten. En dan vooral de benzine. Die wordt ieder jaar duurder lijkt het wel. In 2005 betaalden we aan de pomp ongeveer € 1,30 per liter en iets meer dan één euro voor een liter diesel. Een aantal maanden geleden dreigde een liter benzine 2 euro te gaan kosten. Een enorme prijsstijging dus.

De prijs van benzine

De prijs van benzine is grofweg uit 4 delen opgebouwd: de prijs van benzine, marge (het deel dat naar oliemaatschappijen, pomphouders gaat), accijns en BTW. Die laaste twee zijn meer dan de helft van de prijs voor een liter. Accijns is een vast bedrag per liter: ongeveer 76 cent voor benzine en 48 cent voor een liter diesel.

Een rekenvoorbeeldaccijns op benzine

  • 10.000 kilometer per jaar
  • Verbruik van 1 op 15 (en dat is vrij zuinig)
  • 666 liter benzine
  • Dat zijn ongeveer 13 tankbeurten

Hoeveel belasting betaal je daar nu over?

Sinds dit jaar bedraagt de accijns per liter benzine afgerond € 0,76. Dat betekent dat met bovenstaand voorbeeld per jaar € 506,- accijns betaalt. Dat is nog wel exclusief BTW. Het exacte bedrag aan BTW is afhankelijk van de prijs van de benzine, maar laten we voor het gemak de BTW over de accijns meenemen en dan betaal je dus € 612 aan accijns op benzine per jaar. Dat is 47 euro per tankbeurt.

Besparen? Minder rijden of over de grens tanken?

Die 612 euro accijns op benzine is veel meer dan de gemiddelde verzekeringspremie voor een heel jaar, motorrijtuigenbelasting of een parkeervergunning in een grote stad. Het vervelende is dat je op accijns nauwelijks kunt besparen. Minder rijden en over de grens tanken zijn eigenlijk de enige twee opties. Ja en een andere auto kopen, bijvoorbeeld een elektrische auto. Maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd…

Je kunt ook besparen op je autoverzekering

Zie je minder rijden of over de grens tanken niet zitten? Nu blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse automobilist gemiddeld 338 euro per jaar kan besparen op zijn autoverzekering. Door je autoverzekering te vergelijken en over te stappen naar een andere verzekeraar, kun je dus eenvoudig een deel van de accijns terugverdienen!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Accijns op benzine: meer dan je verzekeringspremie"