6 opvallende verkeersborden. Ken jij ze?

Door Suzanne Caron

Regelmatig komen we een aantal pareltjes tegen en die willen we jullie natuurlijk niet onthouden. In deze blog hebben we zes opvallende verkeersborden verzameld. Weet jij wat ze betekenen?

Pas op voor Smombies

Dit verkeersbord werd in 2015 in de Zweedse hoofdstad Stockholm opgehangen om mensen te waarschuwen voor zogenaamde Smombies. Smombies zijn mensen die continu op hun telefoon kijken en niet meer letten op wat er om hun heen gebeurt. Wellicht ook een idee voor in de drukke winkelstraten in Nederland?

Overstekende ouderen

Verkeersbord ouderen

Ik kwam dit bord voor het eerst een keer in het buitenland tegen. Mijn eerste reactie was een harde lach. Pas op voor ouderen! Alsof het een waarschuwing is dat ouderen daar de buurt onveilig maken. Later zag ik dat het bij een verzorgingstehuis hing. Het bord waarschuwt voor overstekende ouderen omdat die daar vaak wat langer over doen. In Nederland zie je het bord ook op verschillende plaatsen, al is het geen officieel verkeersbord.

Nieuwe verkeersborden

Verkeersbord L21

Naar dit verkeersbord moest ik even kijken. Ik kwam hem tegen in een overzicht van nieuwe verkeersborden. Dit nieuwe bord wordt waarschijnlijk per 1 juli 2017 ingevoerd (de datum is al vijf keer uitgesteld) en wordt geplaatst op smalle wegen waar inhalen niet mogelijk is. Het geeft aan dat er aan de linkerkant van de weg een uitwijkplaats is. Maar of iedereen dit direct snapt?

Laaghangende zon

Verkeersbord laaghangende zon

Dit bord werd op 29 maart jl. aangekondigd door Veilig Verkeer Nederland. Het nieuwe verkeersbord waarschuwt voor verblinding door de laaghangende zon. Het felle licht van de laaghangende zon zorgt namelijk voor 20% meer ongelukken. Voor mij was, gezien de datum van introductie, direct duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging, maar verschillende media pakte het nieuws als serieus op. Op 1 april kwam vanuit VVN dan toch de bevestiging dat het inderdaad om een grap ging en het geen nieuw verkeersbord is.

Alle mensen verzamelen!

Bord verzamelplaats

Dit bord zul je vast weleens gezien hebben, maar weet je ook wat het betekent? Het bord wijst de verzamelplaats bij calamiteiten aan. Door die plek goed aan te duiden is direct voor iedereen duidelijk waar het verzamelpunt is bij een calamiteit. Het bord is onderdeel van een bedrijfshulpverleningsplan waarin de maatregelen zijn beschreven die bij een calamiteit moeten worden genomen om de veiligheid en gezondheid van het personeel en/of bezoekers van een pand te garanderen.

Kennen we deze nog, nog, nog?

Verkeersborden B-weg

De ‘oudere’ generatie zal dit bord nog wel herkennen. Het is inmiddels verdwenen, maar geeft aan dat een weg een B-weg is. Zoals het woord eigenlijk al zegt, is het een niet al te goede weg: onverhard of smal met een slecht wegdek. Het verbodsbord met de B geeft een rijverbod aan voor B-wegen. Het bord kwam ook voor met een bepaald gewicht erop, je mag er dan alleen op rijden als de auto niet te zwaar is.

Ben jij ook een vreemd of opvallend verkeersbord tegengekomen? Laat het ons weten in de comments!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "6 opvallende verkeersborden. Ken jij ze?"