14 nieuwe verkeersborden

Een aantal keer uitgesteld, maar ze komen er: 14 nieuwe verkeersborden

Door Redactie

Wist je dat we straks nieuwe verkeersborden rijker zijn? Nou ja rijker… Snap jij ze in één oogopslag? Misschien moeten we nog even wennen…

14 nieuwe verkeersborden per 1 juli 2017

De nieuwe borden zouden eigenlijk al in januari 2015 geplaatst worden. Na uitstel tot 1 juli 2015, 1 januari 2016 en 1 januari 2017 zijn de nieuwe verkeersborden weer uitgesteld. Nu tot 1 juli 2017.

Dit zijn ze dan:

14 nieuwe verkeersborden

De borden F11 en F12 verplichten motorvoertuigen die niet harder kunnen of mogen rijden dan 25 kilometer per uur om een rijstrook te gebruiken om ingehaald te kunnen worden.  Zo dat is een lange zin… Ik denk dat dit verkeersbord je kort gezegd blij maakt als je achter een tractor rijdt op een maandagmorgen.

De borden F13 t/m F22 geven rijbanen aan uitsluitend voor specifieke voertuigen als bussen, trams en vrachtauto’s. Oké, helder!

Maar wat is er aan de hand met de borden L20 en L21? Ik vind deze persoonlijk erg onduidelijk. Misschien is een beetje uitleg bij deze borden wel handig. Deze borden geven uitwijkplaatsen aan. Je komt uitwijkplaatsen tegen op smalle wegen. Als er dan een tegenligger aankomt, kun je door de uitwijkplaats op te rijden elkaar passeren. Er zijn in Nederland al passeerstroken en uitwijkplaatsen aangelegd. Alleen ontwikkelde elke gemeente daarvoor zijn eigen verkeersbord. En dat is verwarrend voor automobilisten. Dus standaardisering is hier wel logisch en verstandig.

Verkeersregels veranderen continu

Wist je dat in de afgelopen 15 jaar 40% van de verkeersregels is veranderd? Ik ben benieuwd: is jouw kennis rondom de Nederlandse verkeersregels nog wel up to date? Je kunt hier een testje doen 😉 .


Laat een reactie achter


11 Reacties op "Een aantal keer uitgesteld, maar ze komen er: 14 nieuwe verkeersborden"

 1. Toine heeft op gereageerd

  Het is misschien logisch dat de verkeersborden en de verkeersregels met hun tijd mee moeten gaan, de vraag is echter hoe voer je deze veranderingen in?
  Ik kan me nog herinneren dat de media hierop in kunnen spelen (net voor het nieuws bijv.) Waarom is hier eigenlijk mee gestopt? Het gaat toch om de verkeersveiligheid?

 2. Martin Vermeer heeft op gereageerd

  Op een theorie examen werd mij een bord getoond wat ik tot nu toe niet terug heb kunnen vinden ook de betekenis is mij onbekend.
  Het is blauw van kleur met twee gekruiste pijlen die elk twee richtingen in wijzen, ik denk zelf dan aan een crossroad ?
  Kan iemand mij verder helpen b.v.d.

 3. Rien heeft op gereageerd

  Ze sporen niet er zijn al zo veel borden … belachelijk , sufers zijn het.
  Laten ze dat geld maar ik de zorg steken .ppfff word er zo moe van al die regels , hier in dat kleine land .

 4. Walter heeft op gereageerd

  De laatste borden zullen niet bij verzekeraars in aarde vallen. Pas op tegenliggers mogen je van de zijkant rammen. Of agressieve tegenliggers

 5. john heeft op gereageerd

  met john IK HEP VAN MIJ 18 JAAR Het RIJBEWEIS EN IK Ben nu 49 jaar ik hep heel veel gezien van De werelt maar ik hep nog negens zon Bort zien stan het lijk wel of De wegen in ons land niet meer regt zij tekrijgen Dit Bort zegt mij Dat ik een Bogt nar rechts en nar links moet maken Dat stelt het voor in mij viezie en niks anders groeten john

  1. Ans de Poes heeft op gereageerd

   John een cursus schrijven zou voor jou niet een overbodige luxe zijn .Ga eens een cursus volgen aan gezien je leeftijd kan je dat makkelijk doen .Zal je zien wat dat je een voordelen oplevert

   1. Sijbesma heeft op gereageerd

    Vindt dit een nogal lullige reactie. Wat als meneer dislexy heeft? Misschien eerst zelf zorgen perfect te zijn, dan pas je grote scheur openen. Keyboard warrior.

   2. Nils A heeft op gereageerd

    Ans, eerst even aan de punten werken. De punt komt meteen na de laatste letter van de zin. Dan een spatie. Dus eerst punt. Dan spatie.

   3. soof heeft op gereageerd

    Beste Ans,

    Schaam je diep… waar is je respect voor de medemens? Je kan het toch lezen en begrijpt wat er staat? Nee toch even lekker met je vooroordelen zo’n DOMME opmerking maken. Mensen met dyslexie zijn er van alle leeftijden, hooggeschoold of niet en ze krijgen al genoeg te verduren van domme mensen zoals jij.

    John, je hebt zeker een punt het is niet altijd direct duidelijk met die borden. Ans heeft me een beetje afgeleid van het onderwerp maar blijf vooral jezelf en reageer met hartelust op alles!

    MVG, Sophie.

  2. Auto heeft op gereageerd

   Kan kloppen dat je het bord nog nooit gezien hebt, er staat ook uitgelegd dat dit nieuwe borden zijn, dus na 1 januari dit jaar worden die pas geplaatst!

  3. Carl Lemoine heeft op gereageerd

   Beste John, het kan heel goed dat je die borden nog nooit gezien hebt en dat komt omdat ze nog nergens staan maar volgens mij zijn die borden bedoelt voor hele smalle wegen zoals b.v. op het platteland. Die wegen zijn te smal om elkaar te passeren daarom zijn er uitwijkplaatsen aangebracht waardoor je ruimte kan maken voor de tegenligger(s). Als die borden er staan kan je duidelijker zien waar een uitwijkplaats is.
   Met vriendelijke groeten Carl