Afhankelijkheid auto

‘We kunnen geen dag zonder auto’

Door Suzanne Caron

Geldt bovenstaande stelling voor jou? Ik moet bekennen dat ik inderdaad geen dag zonder auto kan. Ik ga ermee naar mijn werk, heb hem nodig om mijn vrienden of familie te bezoeken en ook voor mijn sport heb ik hem vaak nodig. Maar hoe denkt de gemiddelde automobilist daar over?

Afhankelijkheid auto

Uit het Grote Auto&Verkeer Onderzoek, dat wij samen met Team Vier hebben uitgevoerd, blijkt dat 20% van de Nederlandse automobilisten geen dag zonder auto kan. Nog eens 43% houdt het hooguit één of een paar dagen vol. Ruim de helft van de automobilisten kan dus inderdaad niet heel erg lang zonder auto. Niet zo gek dus dat we met z’n allen ook steeds meer kilometers maken. Het CBS liet onlangs weten dat er in het afgelopen jaar een recordaantal kilometers is gereden. Nederlandse personenwagens reden in totaal 118,5 miljard kilometer, gemiddeld zo’n 13.200 kilometer per auto.

Maar waarom kunnen we niet zonder auto? Bijna alle automobilisten (95%) geven aan dat de auto belangrijk of zelfs heel belangrijk is. Zonder auto mist men de vrijheid om te gaan en staan waar men wil, maar ook het gemak, tijdbesparing en het plezier spelen een rol.

Onderhoud

Op je auto ben je zuinig. Althans, dat geldt voor mij. Ik heb er in geïnvesteerd en vind dan ook dat ik hem goed moet onderhouden, zeker omdat ik er afhankelijk van ben. Ik ben daarin geen vreemde eend in de bijt. 84% van de Nederlandse automobilisten laat de auto goed onderhouden. De reden: veiligheid en het behoud van de auto. Maar onderhoud kost geld en 14% geeft aan dat het gebrek aan geld de reden is dat de auto niet altijd goed onderhouden kan worden.

En hoe zit het met deukjes en krasjes? Laten we die altijd repareren? Ik wel, ik laat kleine schade het liefst zo snel mogelijk repareren, maar zoals gezegd ben ik ook erg zuinig op mijn auto. De vraag hebben we ook gesteld aan de Nederlandse automobilist. Maar 17% vindt het nodig om kleine cosmetische schade altijd te laten repareren. Gaat het om grotere cosmetische schade, zoals een grote deuk of grote krassen, dan laat ruim de helft (62%) dat altijd repareren. Bij schade die van invloed is op het weggedrag van de auto, ziet 88% dat als reden voor reparatie. Voor 12% is dat geen reden voor reparatie.

Hoe ga jij om met schade? Laat jij altijd alles repareren of vind je het geen probleem om met kleine schades rond te rijden?


Laat een reactie achter


0 Reacties op "‘We kunnen geen dag zonder auto’"