bandenkennis symbolen symbool

Wat betekenen de symbolen op autobanden?

Door Juul Dijkhuis

Een aantal weken geleden heb ik nieuwe voorbanden op mijn auto gezet. Natuurlijk oriënteer ik mij eerst online. Dat is op het eerste oog niet zo eenvoudig. Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar alle letters, cijfers en symbolen op je autobanden bevatten veel informatie. Zoals de breedte en de hoogte van de banden. Online werd er ook nog gevraagd naar het draagvermogen en de snelheidsindex. Dat staat ook op de banden vermeld, maar hoe lees je al die symbolen op je banden precies? Ik weet nu precies wat er op de banden staat en ik deel het graag.

Wat betekenen de cijfers en de letters op autobanden?

Op autobanden staan enkele getallen en letters. Er staat bijvoorbeeld: “205/55 R16 91H”. Maar wat betekenen deze symbolen eigenlijk? De code “205/55 R16 91H” betekent:

  • 205 – Dat is de breedte van de band in millimeters. De band is dus 20,5 centimeter breed;
  •  55 – Dat is de hoogte van de band in percentage van de breedte. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt neer op 55% van 20,5 centimeter = 11,28 centimeter;
  • R – Staat voor radiaalband. Vroeger had je radiaalbanden en diagonaalbanden, maar de banden van personenauto’s zijn tegenwoordig meestal diagonaalbanden. Ze ontwikkelen minder hitte, geven een goed stuurgedrag en ze zijn beter bestand tegen beschadigingen op het loopvlak;
  • 16 – Dit is de velgdiameter in inches. De velgdiameter van mijn voorbeeldband is dus: 16 x 2,54 centimeter = 40,64 centimeter;
  • 91 – Dit geeft het draagvermogen van de band weer. Het draagvermogen is een getal tussen 71 en 120. Het getal 91 geeft een draagvermogen van 615 kilo. Dat lijkt zorgwekkend, want alleen jouw auto is al zwaarder. Maar het gewicht is verdeeld over vier banden, dus komt het totale draagvermogen uit op 615 x 4 = 2.460 kilo.
  • H (snelheidindex) – Deze letter zegt iets over de maximale snelheid die je met de auto mag rijden. Met een band “H” overtref je de maximale snelheid op de Nederlandse wegen ruimschoots. Met de banden mag namelijk 210 kilometer per uur worden gereden. De meeste letters overtreffen de maximum snelheden in Nederland.

De betekenis van de symbolen sneeuwvlokje en ‘M+S’

Een sneeuwvlokje betekent dat het een winterband is. Deze banden presteren het beste bij winterse omstandigheden. De afkorting ‘M+S’ kan ook op jouw banden staan. De afkorting staat voor ‘modder + sneeuw’. Het symbool zegt niet dat het winterbanden zijn. Het kunnen ook zomerbanden zijn.

De betekenis van ‘A/S’

Dit is een all season band. Dat betekent dat de banden tijdens elk seizoen gebruikt kunnen worden. Als je de beste banden onder je auto wilt hebben, kun je toch altijd beter kiezen voor zomer- en winterbanden in plaats van A/S banden.

Zo, niemand die jou nog wat wijs kan maken over autobanden. Vanaf nu weet jij precies wat voor banden er onder jouw auto zitten!


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Wat betekenen de symbolen op autobanden?"

  1. Angelo heeft op gereageerd

    Er staat dat tgenwoordig de meeste auto’s diagonaalbanden hebben.. dit moet natuurlijk Radiaal zijn. Daar staat immers de R voor in de bandenmaat