Veilig rijden? Social media in het verkeer

Door Redactie

Vanochtend nog meegemaakt: op de snelweg waar je 100 kilometer per uur mag rijden, rijdt een auto in de middelste baan van een driebaansweg met een snelheid van ongeveer 80km per uur. Auto’s halen links en rechts in. Ik rijd er voorbij en ik zie de bestuurder naar beneden kijken. Aan het Whatsappen of Twitteren? Is dit veilig rijden? 

Mail lezen, berichten of apps versturen, twitteren of facebooken, terwijl we autorijden. Het lijkt wel de gewoonste zaak van de wereld te worden, want bellen doen we eigenlijk al veel minder. En we weten het allemaal wel dat het gevaarlijk is, het kan leiden tot ongelukken of dat het je een boete oplevert van ten minste €220,- als je door de politie wordt gesnapt. Uiteindelijk gaat het hierom: door het bezig zijn met de social media functies van je telefoon, mis je een heleboel om je heen. In die tussentijd kan je voorganger plotseling hebben geremd, een andere auto plotseling van baan gewisseld zijn naar jouw rijbaan. En dat heb je dan niet gezien! Binnen een fractie van een seconde kan het misgaan.

Veilig rijden: tips voor een geconcentreerde autorit

  • Zoek een Parkeerplaats
    Wil je berichten versturen, email uitlezen, twitteren of andere functies van je smartphone gebruiken, rijd dan naar een parkeerplaats of wacht totdat je op kantoor of thuis bent.
  • Navigatie instellen, vóórdat je begint te rijden
    Een andere veel voorkomende afleider tijdens het autorijden is ons navigatiesysteem. Stel daarom je navigatie in vóórdat je gaat autorijden. Zorg voor een regelmatige update van je navigatiesoftware zodat je tijdens het autorijden niet verrast wordt door verkeerde aanwijzingen. Zoek een parkeerplaats op als je je navigatiesysteem opnieuw moet instellen.
  • Bellen, handsfree en houd het kort
    Bellen tijdens het autorijden, ook handfree, blijft een afleiding. Houd de gesprekken daarom kort en bel als het echt noodzakelijk is. Lange gesprekken voeren onderweg? Rijd naar een parkeerplaats of voer het lange gesprek op kantoor of thuis.

Campagne: Aandacht in het verkeer

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is deze week gestart met een nieuwe campagne: Aandacht in het verkeer. De campagne is gericht op veilig rijden door automobilisten – maar ook fietsers – om de risico’s van het handmatig gebruik van smartphones, terwijl je aan het verkeer deelneemt, extra onder de aandacht te brengen. Bekijk ook eens de video van een TNO rij simulatie dat laat zien wat het effect is van het gebruik van social media in het verkeer.

Als autoverzekeraar steunt Allsecur deze campagne, omdat we veiligheid op de weg belangrijk vinden en we automobilisten graag veilig van bestemming A naar B zien rijden.

Een veilige autorit toegewenst!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Veilig rijden? Social media in het verkeer"