veilig autorijden

Veilig autorijden: zorg voor goed zicht

Door Redactie

De herfst is in volle gang en de winter is in aantocht. De laatste maanden van het jaar zijn ook altijd nat met af en toe winterse neerslag. De typische Hollandse regenbuien. Volgens de SWOV, onderzoeker naar verkeersveiligheid, verdubbelt de kans op een ongeluk tijdens een regenbui. Goed zicht tijdens je autorit is daarom van groot belang. Welke voorbereidingen kun je treffen?

Helder zicht

Als de regen met bakken uit de lucht komt reageert mijn auto niet zo handig. Ik moet acuut een raampje op een kier draaien – ja ik draai nog – zodat de ruiten niet beslaan. Vervolgens houd ik een doek in de aanslag om goed zicht te houden. Maar er zijn tips. Beslagen autoruiten kun je te lijf gaan door de ventilator pas aan te zetten als de motor warm is, zet ze vervolgens op de hoogste stand en richt deze op de voorruit. Verwarm je auto maximaal en zodra het zicht toeneemt, zet de blazers dan op de middelste stand.

Jaarlijkse vervanging

Veilig autorijden staat of valt met goed zicht. Denk je maar eens in: je ruitenwissers stoppen er ineens mee als je op de snelweg rijdt. Of de ruitenwissers zijn versleten en laten een waas op je ruit achter of veroorzaken zelfs krassen. Vervang je ruitenwissers daarom op tijd, nog voordat ze niet meer goed drogen. Hoe weet je of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn? Controleer de rubbers van de ruitenwissers, als deze uitgedroogd aanvoelen zijn ze aan vervanging toe. Jaarlijks vervangen is het beste, heel koud of warm weer beïnvloedt namelijk de kwaliteit van de wissers.

Schoonheid zit ook van binnen

Ook de binnenkant van de autoruit moet schoon zijn. Door laaghangende zon kan viezigheid voor slecht zicht zorgen. Regelmatig schoonmaken doet wonderen, gebruik wel het juiste middel anders wordt het er niet beter op. Een flinke scheut spiritus met een klein beetje afwasmiddel doet wonderen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Regent het of is er regen voorspeld? Zorg voor vertrek dat je ruitenwissers up-to-date zijn en voorkom beslagen ruiten. Autoruiten beslaan niet meer met grootmoederstip: wrijf de binnenkant van de ruiten in met een beetje shampoo en ze blijven brandschoon.

Ik heb mijn lesje nu wel geleerd: niets is gevaarlijker dan rijden met slecht zicht. Bovendien kun je er een fikse boete voor krijgen. Een beslagen voorruit kost je 120 euro! Zorg daarom altijd voor een frisse en heldere (auto)start.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Veilig autorijden: zorg voor goed zicht"