Veilig autorijden in de winter: waar op letten?

Door Redactie

De winter is in aantocht. Veilig autorijden in de winter is een belangrijk aandachtspunt, want dan zien we ook de meeste schade- en pechgevallen. Door gladheid en de extreem lagere temperaturen. Het winterklaar maken van je auto is geen overbodige luxe. Een aantal handige tips bij de voorbereiding op een onbezorgde reis in winterse omstandigheden. 

In de winterperiode is de (zwakke) accu de oorzaak bij 4 van de 5 pechgevallen. Een accu verliest met vriestemperaturen tot 50% van haar capaciteit. De auto’s die het meeste pech krijgen zijn auto’s die korte afstanden rijden. De accu krijgt door de korte afstand nooit kans om volledig op te laden. En veel energie wordt gebruikt bij het starten en het gebruik van bijvoorbeeld:  ruitontdooiing, ventilatiesysteem, computersysteem van de auto en lichten. Ook vastgevroren handremmen en sloten zijn jaarlijks terugkerende problemen. Op de weg zijn slippartijen vaak de oorzaak van het niet rijden op winterbanden of door onvoldoende bandenprofiel. Lees ook onze andere blog over winterbanden.

Auto winterklaar maken

Van een op de vier automobilisten die pech krijgt in het winterseizoen, heeft ruim de helft van tevoren de auto niet goed voorbereid op de winter. Dat is zonde, want de meest voorkomende pechgevallen zijn gemakkelijk te voorkomen. Het advies is dan ook om op je auto een wintercheck te laten doen.

Tips voorbereiding autoreis wintersport

Zorg bij wintersportvakanties met de auto altijd voor goede winterbanden en sneeuwkettingen. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië zijn winterbanden en het gebruik van sneeuwkettingen wel verplicht. Je riskeert hoge boetes en strafrechtelijke vervolging bij het veroorzaken van een ongeluk. In een onze blog over sneeuwkettingen kun je meer lezen over het gebruik van sneeuwkettingen. Op zoek naar goede sneeuwkettingen? Bij een sneeuwkettingenspecialist kun je terecht voor deze winteraccessoire. Voordat je op reis gaat, zorg ook voor een goede wintercheck.

Andere tips autorijden in de winter

Veilig rijden:

 • Laat voldoende afstand met je voorligger. Besneeuwde of beijzelde wegen, maar ook sneeuwresten kunnen aanleiding zijn tot een slippartij. Anticiperend rijden, snelheid matigen en zachtjes (pompend voor auto’s zonder ABS) remmen, Maak geen plotselinge bewegingen met het stuur.
 • Stop op een parkeerplaats of bij een benzinestation als de situatie te gevaarlijk wordt.
 • Als de auto in een slip raakt door spoorvorming of hevige (natte) sneeuw-/regenval, kan het zijn dat door snelheid of ondiepe bandenprofielen, de auto onbestuurbaar wordt. Als dit gebeurt, NOOIT hard remmen, maar gas minderen of loslaten en (tegen)sturen in de richting waar je heen wilt tot de banden weer het contact maken met het wegdek.

Zien en gezien worden:

 • Goede verlichting is van groot belang. Niet alleen om goed zicht te hebben, maar vooral ook om goed gezien te worden. Wees dus zeker niet te zuinig op het gebruik van je lichten.

Praktische wintertips:

 • Gebruik de handrem niet als de temperaturen rond of onder het vriespunt liggen. Deze wil vaak vastvriezen. Dit is te voorkomen door de auto in de versnelling te zetten.
 • Gebruik een krant of karton op de voorruit en/of achterruit. Dit heeft twee voordelen
  • Je ruiten vriezen niet aan en bespaart je de ellende van het ijsvrij maken. Je hebt schone autoruiten waardoor de zichtbaarheid en dus de veiligheid optimaal blijft.
  • Het gebruik van achter- of voorruitontdooiing en het ventilatiesysteem is niet nodig, waardoor de zware belasting op je accu niet nodig is.
 • Bij het gebruik van een slotontdooier; neem deze mee op zak, laat die niet in de auto liggen.
 • Schaf goede winteraccessoires aan waarmee jij en je auto goed de winter kunnen doorkomen.

Nog meer wintertips? Lees ook de informatie op onze website.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Veilig autorijden in de winter: waar op letten?"

 1. Anita heeft op gereageerd

  Neem waxinelichtjes mee, ze geven warmte af in je auto. En vergeet niet wat noodproviant mee te nemen, zoals water en koekjes o.i.d.

 2. esther heeft op gereageerd

  Neem in de wintertijd een deken mee! Als je pech krijgt en je moet een tijdje wachten, kan je je kind of jezelf warm houden.