Nieuw kenteken: wat is er veranderd?

Door Redactie

Sinds 5 maart is er een nieuw kenteken voor personenauto’s. De oude combinatie met drie letters was op. Daarvoor ging al 57 jaar het vertrouwde kenteken met 2 cijfers en 2 letters mee. Wat is er nu nieuw aan het nieuwe kenteken? En welke combinaties zijn mogelijk en welke niet? Ik ging voor je op zoek naar meer informatie.  

Nieuw kenteken ingevoerd

Vanaf 19 mei 2008 hadden we de serie cijfer cijfer letter letter letter cijfer (de laatste was 05-ZXS-5). Nu is deze combinatie op. De nieuwe nummerborden krijgen vanaf begin deze maand een cijfer, drie letters en twee cijfers met als eerste in de serie 1-KBB-00. Deze nieuwe combinatie gaat volgens de RDW maar 2 jaar mee, omdat als beginletter alleen K,S,T, X en Z gebruikt worden. RDW: „We beginnen overigens bij de K, omdat eerdere letters in het verleden al zijn uitgegeven aan bromfietsen en bedrijfswagens, terwijl de A aan het Koninklijk Huis behoort en de C, E, I en J bijvoorbeeld worden overgeslagen.”

Nieuw kenteken als ‘gadget’

Het nieuwe kenteken zat er al even aan te komen, omdat al bekend was dat de serie vanaf 2008 geïntroduceerd was binnenkort op zou zijn. Door de slechte verkoopcijfers van nieuwe auto’s heeft het iets langer geduurd dan gedacht. Sommige automobilisten wachtten dan ook net zolang met een nieuwe auto te kopen, omdat ze natuurlijk wel het nieuwste kenteken wilden hebben.

Ongewenste lettercombinaties

Door de drie letters in het kenteken kunnen ongewenste woorden gevormd worden. Daarom kwamen er bij de introductie van de drie letters in 2008 al geen klinkers voor in het kenteken. Een aantal maatschappelijk onaanvaardbare lettercombinaties is al uitgesloten door de RDW. Te veel uitsluiten is ook weer niet mogelijk, want dan zijn er te veel ongebruikte kentekencombinaties. Deze lettercombinaties zijn in ieder geval uitgesloten: GVD, NSB, TBS, SS en SD. Als in de toekomst een maatschappelijk ongewenste en nu nog onbekende combinatie ontstaat, kan de RDW die alsnog uitsluiten. Voorwaarde is wel dat deze combinatie nog niet eerder is uitgebracht. Dus er zijn vreemde combinaties mogelijk! In Nederland mag je echter niet je eigen kenteken uitzoeken.

Vreemde combinaties in het buitenland

Een aantal buitenlandse leuke voorbeelden:


Vreemd kenteken


 

 

 

Vreemd kenteken2

 

 

 

 

 

Heks

 

 

 

 

Heb jij een goed voorbeeld van een Nederlands of buitenlands kenteken met een mooie combinatie? Laat dat dan vooral in een reactie weten!

 


Laat een reactie achter


12 Reacties op "Nieuw kenteken: wat is er veranderd?"

 1. Rob heeft op gereageerd

  Geachte heren of mevrouw ik heet rob uit amsterdam west en vroeger kon ik nog weg wijs worden hoe oud de auto is of was maar nu word ik er schijt ziek van uit de kentekens van auto maar nu sorry voor Mijn taal gebruik ik heb er natuurlijk geen balle verstand van men heeft natuurlijk kentekenplaten nodig voor somige dingen anders zou ik zeggen weg er mee wat men niet heeft kan men ook niet pikken of stelen toch groetjes rob

 2. Pierre heeft op gereageerd

  Welke serie kentekens komt er ná de huidige versie, die momenteel uitgegeven wordt: Dus wat komt er na kentekenplaat 9-ZZZ-99 (als de RDW al uberhaupt zover gaat) ? Ben zeer benieuwd !!

 3. melanie heeft op gereageerd

  wij wonen in Duitsland en als er nl in staat is het een Nederlander hier heb je namelijk wens kentekens wij hebben dat ook er is geen Duitser die met nl gaat rijden

 4. Harry heeft op gereageerd

  In juni 2013 heb ik het duitse kenteken zien staan met het
  kenmerk KLE*UR22, ’n mooie kleur vond ik.

 5. JanV heeft op gereageerd

  Bij ons in de wijk staat een auto met kenteken: 06-SBS-6

 6. Thijs heeft op gereageerd

  In Hongarije wel eens auto’s zien rijden met KUT en GAY in het kenteken.

 7. Roelof Polman heeft op gereageerd

  Heel bekend van een restaurant met limo vervoer

  XXL-

  Belgie

 8. Tess heeft op gereageerd

  De Duitsers hebben veel leuke kentekens..
  SO-A-737
  MIL-F-895
  WIL-JE-69
  HOL-NL-50
  K-UT-206 (op een peugeot 206)

 9. Sietze heeft op gereageerd

  Ik zie regelmatig een belgische? auto staan met de letters KGB in het kenteken…

 10. Marion Voeten heeft op gereageerd

  Zag vorig jaar ergens in Nederland een Duitse auto rijden met het nummerbord BO-TS ….. Helaas geen foto, maar ben wel een eindje uit de weg gegaan. je weet maar nooit.

 11. Fabs heeft op gereageerd

  Duits nummerbord met SE-AT.. Op een Seat!

 12. Souraya heeft op gereageerd

  1-GHB-01