We leveren liever ons mobieltje in dan onze heilige koe

Door Redactie

Je auto weg doen, dat is de grootste nachtmerrie van elke automobilist! Toch? Ook al zitten veel Nederlanders krap bij kas, 67% van de autobezitters doet de auto absoluut niet weg. We deden een online onderzoek samen met Team Vier. En wat blijkt? Maar liefst 77% doet nog liever de mobiel weg dan de auto. Geldt dat ook voor jou? Hoe heilig is jouw koe eigenlijk?

Heilige koe blijft heilig

We zijn zuinig, maar kom niet aan onze auto! Bij de vraag in ons onderzoek ‘Wat zou je eerder wegdoen of laten?’ wijkt de auto niet voor de meest waardevolle dingen. Naast de mobiel wordt een avondje uit eten liever overgeslagen (86%), moet zelfs de vaatwasser het ontgelden (84%) en gaat de Nederlander liever niet met vakantie (71%). De auto gaat niet de deur uit! Wel opvallend: deelnemers aan het onderzoek buiten de Randstad hechten zich nog meer aan hun auto (74%) in vergelijking met mensen die in de randstad wonen (56%).

Zou jij echt je mobiel weg doen in plaats van je auto? Dit is opvallend aangezien de mobiel niet meer weg te denken is uit de maatschappij. De vrijheid die een auto met zich meebrengt is blijkbaar toch het belangrijkste. Het belang van de mobiele telefoon verschilt wel per leeftijd: 67% van de jongeren (< 35 jaar) levert liever de mobiel in dan de auto, van de 35 – 50 jarigen geeft 75% de mobiel op en de ouderen (> 50 jaar) leveren het liefst hun mobiel in en niet hun auto: 84%.

Gratis met openbaar vervoer

Als we wél besluiten de auto aan de kant te zetten, dan zou gratis OV (12%) de belangrijkste reden zijn om dit te doen. Daarnaast zijn de hoge brandstofprijzen (10%) of een verslechterde financiële- of gezondheidssituatie (18%) argumenten om de auto weg te doen.

Hang naar vrijheid

Bijna 85% maakt meer dan één keer per week gebruik van de auto. Hiervan geeft 41% aan de auto zelfs dagelijks te gebruiken. We rijden het liefst met de auto naar de supermarkt om de hoek voor de boodschappen (76%). Opvallend, omdat korte ritten zorgen voor een hoog brandstofverbruik. Vrijetijdsbesteding (75%) volgt als tweede doel en tot slot woon- en werkverkeer met 57%. We zijn erg verbonden met onze auto: 62% van de autorijders is verknocht aan zijn of haar vervoersmiddel. Zonder auto zou 88% zich beperkt voelen in zijn of haar vrijheid.

Hoe heilig is jouw koe? Wat lever jij eerder in: je mobiel of je auto?

Meer weten? Bekijk de FACTSHEET Heilige Koe.

 


Laat een reactie achter


2 Reacties op "We leveren liever ons mobieltje in dan onze heilige koe"

  1. wendy heeft op gereageerd

    Als je geld te kort komt,dan is de keuze snel gemaakt. De maandelijkse kosten van een mobieltje zijn verwaarloosbaar in vergelijking met die van een auto.Je fiets of benen gebruiken scheelt ook nog eens voor de kosten van bv een sportvereniging of een fitnesscentrum. En voor de keren dat je verder weg moet is er altijd nog de bus of trein.
    De auto is nu een maand de deur uit en ja soms is dat lastig maar met een beetje inventiviteit kom ik er toch uit.

  2. Bart heeft op gereageerd

    Ik lever mijn mobiel in, mijn automobiel never ever!