Groene kaart buitenland

Groene kaart verplicht in de auto: feit of fabel?

Door Suzanne Caron

Moet je altijd een groene kaart bij je hebben? Ook in het buitenland? En moet hij altijd groen zijn? Uit onderzoek van Allsecur blijkt dat de Nederlandse automobilist geen idee heeft. In dit blog leggen we je 3 fabels over de groene kaart voor.

1.      Groene kaart is altijd groen

Ruim een op de drie (37%) Nederlanders denkt dat een groene kaart ook altijd groen van kleur moet zijn. De naam groene kaart is echter wat misleidend. Hij hoeft namelijk niet groen te zijn. Een zwart-wit kopie is ook geldig of het mag een ander soort (digitaal) verzekeringsbewijs zijn. Belangrijk is dat alle gegevens van je verzekering er op staan. Meer informatie hierover lees je in een eerder blog.

2.    De groene kaart is in alle landen verplicht

Nee, dit is niet waar. Dacht jij dat je hem wel verplicht bij je moest hebben? Dan ben je niet de enige. Twee derde (67%) van de Nederlanders denkt dat het in Nederland verplicht is om een groene kaart bij zich te hebben als ze de weg op gaan. Maar liefst 82% denkt dat dit voor het buitenland geldt. Dit klopt niet. Tot 1972 was dit verplicht, sindsdien is het in Nederland en andere Europese landen niet verplicht om een groene kaart mee te nemen. De politie kan aan de hand van het kenteken van de auto in centrale registers controleren of de auto verzekerd is. Maar hoewel het niet verplicht is, raden we wel aan iets mee te nemen waarmee je kunt aantonen dat je auto verzekerd is, zoals een digitaal verzekeringsbewijs. De landen waarin je wel een groene kaart (dus groen van kleur) als verzekeringsbewijs bij je moet hebben, vind je hieronder.

3.    De groene kaart is geldig zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft

Deze stelling is deels waar. Een groene kaart heeft een geldigheidsduur. Meestal is de kaart een jaar of dertien maanden geldig. Bij verlenging van je verzekeringscontract ontvang je automatisch een nieuwe groene kaart of verzekeringsbewijs.

Waar wel verplicht?

In landen buiten de EU, moet je wel verplicht een groene kaart in je auto hebben. Een ander soort verzekeringsbewijs is daar dus niet geldig. Heb je geen groene kaart bij je, dan loop je het risico dat je bij de douane opnieuw een autoverzekering moet afsluiten. In de volgende landen is een groene kaart verplicht:

 • Albanië
 • Azerbeidzjan
 • Bosnië-Herzegovina
 • Israël
 • Iran
 • Macedonië
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Tunesië
 • Turkije

Ga je dus met je auto op vakantie naar een van deze landen, neem dan contact op met je verzekeraar. Wij bij Allsecur sturen je dan direct een groene kaart per post toe.

Let op: Voor bepaalde landen heb je een apart verzekeringsbewijs nodig voor je caravan. Zoals Duitsland, Spanje en Polen. Deze kun je bij je verzekeraar opvragen.

Autoverzekering in het buitenland

Over je autoverzekering hoef je je in het buitenland verder geen zorgen te maken. In Europa en alle landen aan de Middellandse Zee ben je over het algemeen verzekerd. Op je verzekeringsbewijs vind je in welke landen je precies verzekerd bent. De landen waarin je niet bent verzekerd staan daarnaast duidelijk doorgestreept.

Voor vragen over je verzekering in het buitenland of de groene kaart kun je altijd contact met ons opnemen.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Groene kaart verplicht in de auto: feit of fabel?"