Kentekenplaat gestolen: wat nu?!

Door Redactie

Je zal het maar hebben: kom je bij je auto, blijkt je kentekenplaat gestolen. Zuur… Dat gaat je een hoop tijd en energie kosten die je liever anders had besteed. Het uitzoekwerk kan je je besparen: in dit blog lees je alles wat je moet doen als je kentekenplaten gestolen zijn. Waar laat je een nieuwe kentekenplaat maken? En is diefstal van je kenteken verzekerd?

Kentekenplaat gestolen? Doe aangifte.

De nieuwe ‘eigenaar’ van je kentekenplaten is waarschijnlijk van plan deze te gebruiken voor zaken die niet door de beugel kunnen: tanken zonder te betalen bijvoorbeeld. Doe daarom direct aangifte van diefstal. Je pleit jezelf dan vrij van eventuele aansprakelijkheid wanneer jouw kenteken na de aangifte betrokken is bij strafbare feiten.

Aangifte doen kan online of bij het politiebureau. Ga je naar het bureau: neem dan de fiets of een andere auto, zonder kentekenplaten mag je niet met de auto rijden en ben je niet verzekerd!

Nieuwe kentekenplaten laten maken

Nieuwe kentekenplaten kan je laten maken bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem kentekenbewijs deel 1A en een geldig legitimatiebewijs mee. De kosten van een set nieuwe kentekenplaten zijn ongeveer € 30,-. Per leverancier kan dit enigszins afwijken.

Duplicaatcode

Je nieuwe kentekenplaten worden voorzien van een duplicaatcode. Dit is een cijfer dat aangeeft hoe vaak er een kentekenbewijs voor het betreffende voertuig is afgegeven. Deze duplicaatcode wordt ook op de kentekenpapieren vermeld.

Is diefstal van kentekenplaten verzekerd?

Bij Allsecur geldt: als je auto beperkt of volledig casco bij ons verzekerd is, dan is diefstal van je kentekenplaten verzekerd. Met het aangiftebewijs van diefstal en de factuur van je nieuwe kentekenplaten kan je de kosten bij ons claimen. Bel hiervoor de klantenservice (073-5485000) of regel het online via Mijn Allsecur.

Goed om te weten: de claim van je gestolen kentekenplaten heeft geen invloed op je schadevrije jaren en ook niet op de hoogte van de premie voor je autoverzekering.

Voorkom dat je kentekenplaten gestolen worden

Op jaarbasis worden zo’n 20.000 kentekenplaten gestolen en nog eens 100.000 platen worden verloren. De meeste kentekenplaten zitten standaard bevestigd in een kunststof houder. Diefstal is dan erg simpel. Je kan dit voorkomen door ze vast te laten zetten met schroeven of popnagels. Je garage kan je hier mee helpen.

 


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Kentekenplaat gestolen: wat nu?!"

 1. G.E. Miste-Kans heeft op gereageerd

  Weet de politie uberhaupt wel wat voor sites er allemaal zijn op internet om gevonden en verloren kentekenplaten te melden? Ik heb namelijk een kentekenplaat gevonden. Zojuist werd ik zeer onprofessioneel “geholpen” op het landelijk politienummer 0900-8844.
  “Gaat u maar naar de gemeente” was het eerste antwoord. Maar die weten niets en doen niets met zo’n plaat. Gaat hooguit in de bak gevonden voorwerpen. Na wat aandringen werd er gezocht naar een telefoonnummer van de eigenaar maar ja die kon de telefoniste niet vinden. Vervolgens vroeg ik of ze op een andere manier (schriftelijk) contact kan leggen maar dat doen ze niet. Ja, wel als je te hard rijdt maar dat levert dan ook centjes op.

  Kortom, vind je een plaat of ben je er eentje kwijt, de politie doet niets voor je. Erg vreemd, want er wordt geadviseerd aangifte te doen bij missing van een plaat, terwijl ze soms gewoon door iemand gevonden zijn. Dan zou je contact kunnen leggen uit een beetje klantvriendelijkheid of burgervriendelijkheid zo je wilt! Gemiste kans vind ik.

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste heer/mevrouw,

   Ik kan mij deze frustratie goed voorstellen, zeker wanneer je aangifte moet doen als een staatseigendom (kentekenplaat) zoek raakt of gestolen wordt. Wel is het zo dat sinds 2014 alle gevonden voorwerpen naar de gemeente moeten worden gebracht. Dat is natuurlijk geen excuus maar wel de reden waarom ze vaak geen voorwerpen meer aannemen.

   Mitch van Poorten
   Allsecur Webcare Team