waarbrogfonds

Dagwaarde en vervangingswaarde van de auto: meer uitleg?

Door Redactie

Wat wordt er nu uitgekeerd bij schade aan een auto? Naar welke waarde van je auto wordt gekeken bij de schade-uitkering? Je kunt verschillende waarden tegenkomen: dagwaarde en vervangingswaarde van de auto. Maar ook: aanschafwaarde, marktwaarde, nieuwwaarde of restwaarde. Wat houden deze gebruikte begrippen in? In dit blog zetten we het op een rijtje. 

Dagwaarde en vervangingswaarde of marktwaarde

Dit zijn verschillende begrippen voor het zelfde. Het is het bedrag dat de auto op een bepaalde dag waard is. Bij het bepalen van deze waarde is de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto het uitgangspunt. Maar de auto wordt steeds minder waard. Dit komt onder meer door het gebruik van de auto, slijtage, aantal gereden kilometers en omdat de auto ouder wordt. Maar ook vraag en aanbod speelt een rol. Is het bijvoorbeeld een populaire auto waar nog veel vraag naar is, of is het een minder populaire auto. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een zware dieselauto die vanwege de fiscale maatregelen steeds zwaarder belast wordt. De dagwaarde wordt gehanteerd als er geen andere regelingen van toepassing zijn, zoals de nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling.

Nieuwwaarde

Dit is de het bedrag van de nieuwe waarde van de auto. De meeste verzekeraars betalen de nieuwwaarde als de auto nog geen 1 jaar oud is en wordt gestolen of total loss verklaard. Er wordt dan geen bedrag in mindering gebracht vanwege afschrijving. Je krijgt dus voldoende geld uitgekeerd om weer een zelfde auto nieuw te kopen. De periode die de verzekeraar aanhoudt als nieuwwaarde van de auto kan soms langer zijn dan een jaar. Door te kiezen voor deze aanvullende verzekeringsoptie kan de nieuwwaardeperiode verlengd worden.

Aanschafwaarde

Dit is het bedrag dat voor de auto is betaald. Als de aanschafwaarde wordt uitgekeerd krijg je dus het bedrag terug die je hebt betaald bij de koop van de auto. Niet alle verzekeraars kennen deze regeling. En bij de verzekeraars die dit wel hebben zie je verschillen in de voorwaarden. En vaak geldt de eis dat de auto moet zijn gekocht bij een merkdealer of bij een Bovag aangesloten autobedrijf. Het aantal jaren dat als aanschafwaarde wordt beschouwd op basis waarvan wordt uitgekeerd, verschilt ook per verzekeraar.

Restwaarde

Dit is wat de auto nog waard is na het ongeluk waardoor de auto total loss is geraakt. De restantwaarde komt tot stand door gecertificeerde opkopers die binnen 4 werkdagen een bod uitbrengen op het beschadigde voertuig. Het hoogste bod is de restantwaarde. Dit bedrag ontvangt de klant meestal van de opkoper en brengen verzekeraars daarom in mindering op de uitkering.

Zelf waarde auto bepalen

Op internet zijn meerdere sites waar je de waarde van je auto kunt berekenen of opvragen. Verzekeraars maken vaak gebruik van de ANWB/Bovag koerslijst. Groot voordeel is dat je als autobezitter deze lijst ook kunt raadplegen. Je kunt hiermee zelf een goede indicatie krijgen van de waarde. Hiermee wordt de waardebepaling een stuk transparanter.

Het verschil tussen een uitkering op basis van de nieuwwaarde of aanschafwaarde en dagwaarde kan flink oplopen. Dus het loont zeker om de moeite te nemen de polisvoorwaarden van je eigen verzekering er eens op na te slaan. En vergelijk dus ook autoverzekeringen op dit punt als je op zoek bent naar een nieuwe autoverzekering.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Dagwaarde en vervangingswaarde van de auto: meer uitleg?"

  1. Erik van der Saag heeft op gereageerd

    wel jammer dat AllSecur niet verzekerd op basis van Taxatie..dat is ook nog een mogelijkheid die hier niet besproken wordt.